Am promis ca revin cu detalii despre comunicarea dintre cele doua minti – asa cum am inceput descrierea lor in prima parte a articolului – si ma bucur sa avem o noua intelegere a modului in care functioneaza mintea.
Motivul principal pentru care intentionez acest lucru este observatia faptului ca – indiferent de numarul cursurilor de dezvoltare personala, a atelierelor de lucru, cartilor si produselor destinate cresterii spirituale – par sa existe mereu diferente intre modul in care sunt descrise tehnicile si eficienta aplicarii lor.
Faptul ca pentru unele persoane este mai simplu sa obtina rezultate iar pentru altele – mai complicat, se datoreaza tiparelor diferite de gandire pe care le au oamenii iar asta e o veste cu-adevarat buna intrucat inseamna ca orice rezultat poate fi schimbat, in masura in care schimbam modul de gandire.
Mai important insa, decat atat este sa intelegem care parte a mintii trebuie accesata cand dorim schimbarea!
Mi se pare extrem de important sa stim ce este Factorul critic, care este intentia sa primara, principiul pe baza caruia functioneaza, ce rol are cu-adevarat Vointa (exista ceea ce numim Puterea Vointei? dar Lipsa Vointei?) si care este de fapt, modul de comunicare cu acest gigant ce ne poate fi de un real ajutor, propriul Subconstient. Puteti citi in continuare, despre toate acestea.
Este binecunoscut faptul ca mintea constienta este extrem de limitata in raport cu mintea subconstienta dar chiar si asa, are functiuni foarte importante – pe de-o parte este foarte buna la planificare si foarte buna in a face o proiectie mentala in viitor pentru a stabili lucrurile care trebuie facute, respectiv fazele de executie – astfel incat sa se asigure ca ajungem in acel loc. Fara mintea constienta n-am putea planifica in mod corect iar fara planificare am trai intr-o lume in care suntem coplesiti de ceea ce avem de facut.
Frumusetea mintii constiente consta de asemenea, in faptul ca ne asigura si constiinta de sine – fara mintea constienta, nu am putea aprecia frumusetea lumii care ne inconjoara, nu am putea estima ceea ce avem de facut si n-am putea planifica modul in care sa obtinem rezultatele pe care le dorim. Pe de alta parte, motivele si logica pentru care ne dorim ceea ce ne dorim, se afla tot in mintea constienta.
In paralel, mintea subconstienta functioneaza in mod diferit – este locul in care noi inregistram obisnuintele, acolo unde se afla intelepciunea, intuitia, perspicacitatea, amintirile, experientele de invatare, dar si experientele neplacute si amintirile care ne intristeaza. Cel mai important insa, este ca mintea subconstienta este conectata cu Inteligenta inalta – forma potentialului nostru maxim.
Faptul ca emotiile se afla in subconstient este extrem de important pentru ca ele reprezinta combustibilul nostru – fara emotii nu avem motivatia pentru a face ceva anume. In mintea subconstienta se gasesc depozitate amintirile noastre – acolo se afla toata intelegerea noastra despre lume si felul in care functioneaza lucrurile. Ca un simplu exemplu, ne putem gandi la numarul nostru de telefon si ne dam seama ca nu stim cu-adevarat de unde vine aceasta amintire, stim doar ca ni-l amintim atunci cand avem nevoie de el – pentru ca el este deja stocat in mintea subconstienta ceea ce face sa-l putem accesa atunci cand ne trebuie.
Practic, din momentul in care ne trezim si ne dam jos din pat, functionam o mare parte din timp cu ajutorul mintii subconstiente. Ceea ce este insa chiar mai important decat atat, este ca mintea subconstienta STIE cu jumatate de secunda inaintea mintii constiente ce urmeaza sa se intample! Deci ceea ce credem ca se intampla in acest moment.. nu se intampla cu-adevarat acum ci s-a petrecut deja in urma cu jumatate de secunda – este o iluzie creata de mintea constienta si perceptia ei asupra modului in care se petrec lucrurile.
Cei care conduc masini sport sau au nevoie de abilitati deosebite in ceea ce fac, folosesc la maxim aceasta caracteristica a mintii subconstiente, de a percepe lucrurile chiar inainte de a fi sesizate de mintea constienta si de a lua in consecinta, decizii salvatoare – atunci cand acest lucru este necesar si nu exista suficient timp de gandire.
Astfel, in timp ce mintea constienta este limitata de modul in care opereaza, mintea subconstienta nu are practic, limite. Exista insa, o separare intre cele doua minti si modalitatea prin care ele comunica este asigurata de ceea ce se numeste Factorul critic.
Prezentat intr-un mod simplu, Factorul critic ia ceea ce mintea constienta gandeste si cauta aprobarea mintii subconstiente pentru a preda acea informatie mai departe – cateodata reuseste sa obtina aceasta aprobare dar cateodata, nu. Se spune ca Factorul critic se dezvolta in principal in jurul varstei de 6 ani – creierul prenatal si neonatal opereaza predominant in frecventele theta si delta pana la aceasta varsta iar activitatea electrica a creierului este denumita si stare de transa. In aceasta stare hipnotica copiii nu trebuie sa aiba anumite credinte – ei dezvolta convingeri pur si simplu prin observare si prin interactiunea cu parintii, educatorii si cei din jur. Usurinta cu care invata copiii este data chiar de faptul ca Factorul critic nu este inca dezvoltat drept pentru care nu este necesar un anumit interval de timp si efort pentru a “cauta aprobarea” absorbtiei informatiei.
Intentia primara a Factorului critic este sa pastreze viata simpla si sigura, acceptand informatiile care vin din exterior doar in masura in care acestea se potrivesc cu programul deja existent in subconstient, iar principiul pe baza caruia functioneaza este Principiul efortului minim – pastrarea obisnuintelor si evitarea luarii deciziilor.
Acest lucru este extrem de folositor in situatia in care cineva doreste sa te convinga sa faci ceva complet nebunesc, sa te arunci de pe o cladire sau sa faci ceva negativ dar este un adevarat blocaj atunci cand te impiedica sa faci o schimbare buna in viata sau cand te tine prizonierul unui obicei care nu te mai serveste.
Arsenalul Factorului critic este foarte bogat si consta in emotii negative, frica, indoiala, ingrijorare, furie – formand un mecanism psihologic de auto-aparare prin care respingem informatii in mod automat. Ceva important de inteles este si faptul ca majoritatea oamenilor incearca sa-si schimbe credintele si obiceiurile prin puterea Vointei: “ma voi apuca de gimnastica”, “ma voi lasa de fumat”, “voi fi instarit”..
Problema legata de Vointa este ca.. ea nu exista! Oricat de ciudat ar suna, adevarul gol-golut este ca nu avem ceea ce se numeste Puterea Vointei dupa cum nu avem nici Lipsa Vointei. Ceea ce se intampla cand ne referim la Vointa este ca atentia constienta se suprapune atentiei subconstiente. Cu alte cuvinte, putem sa suprascriem in mod constient, ceva ce mintea subconstienta este deja programata sa faca.
Daca luam exemplul dietei, ne propunem sa urmam o cura si ne reuseste atat timp cat suntem atenti la fiecare miscare pe care o facem. In momentul in care suntem distrasi, ne trezim cu prajutura in mana. De ce? Pentru ca mintea subconstienta a preluat controlul si continuam sa facem exact ce faceam si inainte de a lua hotararea. Un alt exemplu poate fi cel al amanarii. Hotaram sa facem tot ce e important pentru noi si functioneaza pana la un anumit punct – pana in momentul in care atentia subconstienta preia controlul si ne trezim facand tot felul de lucruri numai cele care trebuie, nu.
Un exemplu care implica chiar si mai multa frustrare este cel in care cumparam o multime de programe de dezvoltare personala, programe de vindecare si in mod logic, asta presupune ca urmam un anumit proces, aplicam toate principiile descrise acolo si ne rezolvam rapid problemele pe care le avem in vedere, urmarind, citind si aplicand tot ce scrie acolo. In punctul acesta, stam foarte bine pentru ca atentia noastra constienta este indreptata catre schimbarea in bine. Problema apare acolo unde suntem distrasi de alte persoane, situatii, noutati despre economie, credintele altora si pe cat de repede ne este distrasa atentia, pe atat de repede subconstientul preia controlul si face ceea ce este obisnuit sa faca.
Rezultatul final este ca nu se schimba prea mult lucrurile in bine, pentru noi. In plus de asta, mai suntem si frustrati pentru ca stim calea, cunoastem metodele – toate acele programe sunt in fata noastra – si nu le putem aplica. Cand alegem in mod constient sa ne schimbam – iar oamenii numesc prin asta ca aplica Puterea Vointei – este totul foarte bine, dar imediat se schimba situatia cand subconstientul preia controlul si reintram in tiparele obisnuintei. Va suna cunoscut?!
Asta nu inseamna ca suntem slabi, puternici, ca ne putem sau nu ne putem schimba – inseamna doar ca in anumite momente ale vietii folosim anumite parti ale mintii si atentia noastra este sau nu, indreptata in directia pe care o dorim. Nu trebuie sa fim specialisti ca sa ne dam seama ca este nevoie sa ne schimbam tiparele de functionare, atunci cand urmarim rezultate diferite.
Metoda cea mai sigura prin care putem accesa subconstientul – gasind limbajul de transmitere a informatiilor si “primirea aprobarii” – este prin obtinerea unei stari de transa care sa faca posibil acest lucru. Si unul dintre lucrurile importante de asemenea, demne de retinut este ca subconstientul nu se schimba peste noapte – asta fara sa insemne ca este necesar un proces de lunga durata, ci doar ca este necesar un proces, de aceea este nevoie sa-i oferim putin timp (21 – 30 zile) pentru a rescrie tiparele, prin crearea unor noi legaturi neuronale.
Exercitiile energetice duc exact la acest lucru. Intr-un timp scurt de programare, reusim sa accesam o anumita stare de transa, astfel incat reusim din ce in ce mai usor a intra la comanda, intr-o stare de relaxare si comunicare sigura intre cele doua minti.
Dar cuvintele nu invata, doar experientele! Probabil si pentru Dvs. este la fel – nu cred ca ati luat cu titlu de adevar ceva in viata (in afara anilor copilariei) doar pentru ca asa a fost spus sau citit. De aceea trecem maine prin stiinta din spatele Tehnicilor de Eliberare Emotionala si proceduri “pas cu pas” de aplicarea lor in viata de zi cu zi, in cadrul Atelierului de lucru – pentru ca fiecare sa stie si sa simta propriul Adevar, punand in acord lumea interioara cu lumea exterioara.
Va astept cu drag!
Liliana