O imagine cat o mie de cuvinte. Asta iti propunem ca si cheie de rezolvare.

Astazi incheiem cu ultima dintre cele noua orientari in viata, care isi gasesc sursa in convingerile limitative si ne definesc viziunea asupra vietii si a lumii. In legatura cu cele 5 rani care ne impiedica sa traim. Pur si simplu.

Toate mesajele noastre vin din convingerea ca te pot ajuta sa te cunosti mai bine si astfel, iti va fi mai usor, mai natural, sa alegi ce e Bun pentru tine. In orice situatie. 

 

A noua viziune posibila – Lumea e sursa de conflicte, mai bine “nu fac valuri”!

Daca asta crezi, atentia si energia ta merg in directia evitarii conflictelor cu orice pret! Frica ta fundamentala este aceea de a nu fi separat de ceilalti. Orientarea naturala este sustinerea neconditionata. Atat de neconditionata ca ai uitat complet de tine! Ai putere sau nu, ai chef sau nu, tu sustii!

Pachetul de practica la care lucram include solutii pentru dificultatile majore ale celor care cred ca lumea e sursa de conflicte si e mai bine “sa nu faca valuri”: dificultati de expresie de sine, de afirmare. Dificultatea de a lua decizii. Se lasa in voia circumstantelor, precum o barca fara vaslas – merge dupa cum bate vantul.

Nu se pozitioneaza, nu spune ce vrea. Tot ce face pentru el/ea e sa aiba grija sa se “anestezieze”. Poate parea “lenes”. Are si el/ea sustinatori, doar ca acestia sunt falsi: adictii, dependente de orice fel. Cazut in capcana, asteapta sa adoarma, sub efectul anesteziilor.

 

Cele 9 orientari, credinte limitative, viziuni despre lume si viata ne transforma in prizonierii inchisorilor mintii. Important e sa devenim constienti ca suntem cate un pic din unele, sau mai mult din cate una. Nu e grav, ne antrenam sa acceptam adevarul, fiecare despre el insusi.

Adevarul “de tolerat” este ca esti unde esti. Dupa ce te cunosti, poti cauta o alta maniera, o alta atitudine de a fi, de a trai: fara violenta, fara control.   

In urma experientelor din viata noastra ne-am construit o imagine ideala despre noi, aceea pe care vrem sa o afisam in lume. Avem in secret, si imaginea nedorita despre noi! Cele doua imagini alterneaza in lumea noastra interioara, in functie de circumstante.

Iata imaginile ideale, ce vrem sa aratam lumii, ce vrem sa credem despre noi, in legatura cu cele 9 orientari in viata pe care ti le-am prezentat pe scurt (vezi reprezentarea din imaginea de mai jos):

Acum retine urmatorul lucru important si vezi mai departe cum te ajuta tot ce ti-am transmis pana in prezent: fiecare fiinta umana dispune de 3 forme de inteligenta, numite centrul instinctiv, centrul emotional si centrul mental.

CENTRU inseamna ca fiecare dintre cele trei functioneaza si are rol particular, propriu.

Centrul instinctiv asigura supravietuirea fizica si psihologica in prezent. Compara prezentul cu situatii din trecut asemanatoare si alege sa actioneze sau nu, sa schimbe ceva sau nu. Este centrul energiei vitale, al coordonarii fizice si al creativitatii in actiune.

Centrul emotional e inima dorintelor, aspiratiilor profunde. Este centrul relatiilor cu noi, cu ceilalti, cu viata.

Centrul mental este locul rationamentelor, alegerilor, deciziilor, al planurilor si al proiectelor. Orientat spre viitor, face analize si sinteze, cat de obiectiv poate.

 

Cele trei inteligente sunt relativ autonome. Uneori sunt in acord unele cu altele; insa frecvent, nu sunt in acord. De exemplu, putem lua o decizie (centrul mental) si sa nu reusim sa o punem in practica (centru instinctiv). Sau sa simtim conflict intre inima (centru emotional) si ratiune (centru mental).

Avem tendinta sa preferam unul dintre acesti centri, sa il utilizam mai des. Cand apare un conflict (intre centrul preferat si ceilalti centri), el e cel ce preia controlul. In orice situatie noua, sau de stres.

Combinatia 8-9-1 din imaginea de mai sus prefera centrul instinctiv; 2-3-4 prefera centrul emotional; 5-6-7 prefera centrul mental.

 

Sper ca a devenit tot mai clara legatura dintre ceea ce crezi (convingeri)cum te porti in viata (orientarea) ce imagine ideala ti-ai construit si te consumi sa o aperi.

  • Daca esti bine in pielea ta, adica in pielea ta locuiesti TU, adevarat, onest, usor, solid, increzator si deschis, iti spun si eu, continua sa fii exact asa cum esti!
  • Daca nu esti bine in pielea ta, adica te locuiesc mastile pe care ti le-ai confectionat ca sa nu suferi (Fugarul, Dependentul, Masochistul, Controlorul, Rigidul), esti obligat/obligata (de viata!)  sa traiesti experiente peste experiente pana cand ajungi sa te iubesti prin ele!

 

Lise Bourbeau spune: “Cat timp o experienta este traita in non-acceptare, adica in judecata, vinovatie, rusine, frica, regret sau orice alta forma de non-acceptare, atragem continuu cimcumstantele si persoanele care ne fac sa retraim acea experienta. Tot ce e trait in neacceptare, se acumuleaza.”

 

Deschide urmatorul mesaj pentru a afla cum:

  • Tot ce cautam SUS (a se citi in cap) se gaseste JOS (in corp; aspiratiile noastre se manifesta in corp, prin intermediul emotiilor).
  • Tot ce cautam la EXTERIOR se gaseste in INTERIOR.

 

Iti multumim ca dai mai departe!

 

 

Cu drag, pe curand!

Liliana Stanciu: https://eliberareemotionala.ro/ 

Daniela Jula: https://madezvat.ro/

 

 

PS – Ne aflam pe o piata care debordeaza de publicitate, de oferte, de secrete miracol care ne vor schimba viata. O piata in care gasesti foarte mult marketing axat pe evitarea durerii si/sau apropierea de placere. Prea mult marketing si prea putina pedagogie despre cum functioneaza fiinta umana; tu, eu, noi.

Deschide urmatorul mesaj pentru ceva cu totul special!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *