Ti-am vorbit despre o trambulina. Este ca o parghie ce iti permite sa ridici mari greutati odata. E genial si inovator, tocmai pentru ca nu trebuie decat sa lasi practica sa lucreaze singura!

Continuam azi cu alte doua orientari in viata, care isi gasesc sursa in convingerile limitative si ne definesc viziunea asupra vietii si a lumii. In legatura cu cele 5 rani care ne impiedica sa traim. Pur si simplu.

Toate mesajele noastre vin din convingerea ca te pot ajuta sa te cunosti mai bine si astfel, iti va fi mai usor, mai natural, sa alegi ce e Bun pentru tine.

In orice situatie!

 

A saptea viziune posibila – Lumea ne limiteaza, ne frustreaza, ne face sa suferim!

Daca asta crezi, atentia si energia ta merg in directia “optiunilor multiple”. Sa fac asta? Sau asta? Dar asta? Si asta?

Orientarea naturala este spre bucurie, optimism, in scopul satisfacerii placerilor. Rationalizezi, rationalizezi si rationalizezi din nou. Pentru a nu vedea ceea ce nu vrei sa vezi.

Frica cea mai mare este sa nu suferi.

Pachetul de practica la care lucram include solutii pentru dificultatile majore ale celor care cred ca lumea ne limiteaza, ne frustreaza si ne face sa suferim: nu termina ceea ce incep! Evitarea, negarea emotiilor dezagreabile. Planificarea, focalizarea. Lipsa de temperanta, “fara masura” in ceea ce fac. Alunecarea in toate sensurile. Suporta greu constrangerile, cu toate acestea, nu se opun vehement. A alege inseamna a renunta. A renunta inseamna suferinta. Oroarea de suferinta.

 

A opta viziune posibila – Lumea e injusta, trebuie sa fiu puternic/puternica!

Poate ca ai obosit de atata lupta. Lupta de a nu fi ranit/ranita, lupta pentru a nu fi controlat/controlata. Lupta sa-ti arati forta. Lupta sa nu te simti victima.

Ai o reactie viscerala fata de tot ce percepi “nedreptate”. Orientarea ta naturala este “prin forta!”. Numai prin putere, raport de forta, reusesti sa iti exprimi excesele emotionale. Asumi ca esti coleric/colerica, stii ca ai o comunicare care induce frica. Comunici prin intimidarea celuilalt. Te epuizezi incercand sa ascunzi vulnerabilitatea. Nu realizezi ca ceea ce eviti, creezi! Esti deseori sursa conflictelor. Lumea are doua culori: alb sau negru.

Pachetul de practica la care lucram include solutii pentru dificultatile majore ale celor care cred ca lumea e injusta, ca trebuie sa fie puternici/puternice: stapanirea impulsivitatii. Negarea realitatii. Deconectarea de propria umanitate. Dreptate si iar dreptate, chiar cu pret de razbunare. Dificultati de comunicare. “Cine nu e cu mine, e contra mea!”

 

In incheiere pentru astazi, te las cu un nou citat din Lise Bourbeau:

“Noi decidem daca vrem sa credem ca suferim DIN CAUZA … sau suferim PENTRU a invata despre noi insine. Ce alegeti? Daca credem ca suferim din cauza …, ne vom irosi viata cautand si luptandu-ne cu vinovatii. Suferinta noastra va fi tot acolo, nici o schimbare nu e posibila. Daca credem ca suferinta ne invata ceva despre noi insine, deschidem usa la nou, la necunoscut, la o schimbare favorabila, la diminuarea suferintei”.

 

Ne intalnim in curand cu ultima viziune asupra vietii, din seria acestor postari.
Cele 9 orientari, credinte limitative, viziuni despre lume si viata sunt inima unui instrument de cunoastere de sine si ceilalti, despre care vom vorbi.

Pentru ca aceste credinte limitative ne transforma in prizonierii inchisorilor mintii.

Important e sa devenim constienti ca suntem cate un pic din toate orientarile, sau mai mult din cate una. Nu e grav, ne antrenam sa acceptam adevarul, fiecare despre el insusi.

Adevarul de tolerat este ca esti acolo unde esti. Dupa ce te cunosti, poti cauta o alta maniera, o alta atitudine de a fi, de a trai: fara violenta, fara control. 

 

Te las cu un fragment dintr-o poveste de Attar de Nishapur:

Un rege, care era si astrolog, a citit in stele ca intr-o anumita zi, la o anumita ora, marea nefericire se va abate asupra lui si va muri. A reconsolidat castelul, a dublat peretii, a plasat toata armata in jurul castelului, astfel incat orice acces sa fie inchis. Apoi s-a refugiat intr-o camera special amenajata.

Intr-o zi, a realizat ca vede lumina ce strabatea prin ferestra. Isi dadu astfel seama ca exista inca o deschidere prin care cineva poate patrunde in interior.  A dispus imediat sa fie zidita fereastra.

Regele a devenit propriul sau prizonier. A murit la scurt timp, prizonier in propria inchisoare.

 

Ramai aproape, pentru ultima dintre cele noua viziuni asupra vietii.

Iti multumesc ca dai mai departe!

 

Cu drag,

Liliana Stanciu: https://eliberareemotionala.ro/

Daniela Jula: https://madezvat.ro/

 

PS – Vezi mai jos, primele 8 viziuni despre viata (le regasesti in detaliu, AICI):

  1. Lumea e imperfecta, trebuie ameliorata!
  2. Primesc iubire DOAR daca ofer iubire!
  3. Sunt valorosi doar cei ce au rezultate!
  4. Oamenii sufera pentru ca sunt deconectati de restul lumii!
  5. Lumea e intruziva, trebuie sa inteleg si sa ma protejez!
  6. Lumea e periculoasa, trebuie sa fiu vigilent si neincrezator!
  7. Lumea ne limiteaza, ne frustreaza, ne face sa suferim!
  8. Lumea e injusta, trebuie sa fiu puternic/puternica!

Aminteste-ti ca suntem cate un pic din toate, sau mai mult din cate una. Nu e grav, ne antrenam sa acceptam adevarul, fiecare despre el insusi.

Cate sunt valabile si pentru tine?

Apasa butonul «raspunde» si ajuta-ne sa iti pregatim cea mai potrivita solutie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *