Inversare psihologica

Una dintre intrebarile primite saptamana trecuta este simpla si la obiect, iar raspunsul cred ca poate clarifica multe aspecte aparute in lucrul cu Tehnicile de Eliberare Emotionala. M-am gandit asadar, sa il postez pe site pentru a servi cat mai multora. Cum spuneam, mesajul primit este scurt: “Buna ziua! Ce inseamna psihologia inversa? Va multumesc.”

Un raspuns simplu dar cuprinzator ar fi ca acest proces se manifesta in felul urmator: o persoana afirma in mod constient ca doreste o anumita schimbare, dar in realitate actiunile sale duc intr-o directie diferita.

Iti suna familiar?

Cati oameni observam ca – cel putin in anumite aspecte ale vietii, par sinceri atunci cand spun ca aleg sa-si schimbe cariera, obiceiurile, relatiile, stilul de viata, finantele si oricat de putin sau mai mult importanta este decizia schimbarii, ea ramane doar la nivel de deziderat.

Psihologia inversa, inversarea psihologica sau sindromul beneficiului secundar – asa cum mai regasim denumirea – presupune ca exista un program subconstient care ruleaza in directia pastrarii anumitor tipare si nu a schimbarii declarate in mod constient.

Mintea subconstienta percepe ca este mai bine si mai sigur sa pastreze o problema decat sa o elimine, deoarece corpul nostru a devenit dependent de o emotie negativa – oricat de bizar ar suna acest lucru. In timp ce emotia negativa este inconfortabila pentru mintea constienta, ea poate fi naturala si familiara pentru mintea subconstienta.

Pentru cineva care se confrunta ani de zile cu o problema cronica, trauma, fobie, anxietate, relatie defectuoasa cu oamenii, cu banii sau orice alt aspect al vietii, emotia negativa devine la un anumit nivel, parte din identitatea sa. Este corect sa presupunem astfel, ca fiecare dintre noi are de corectat o “inversare psihologica” intr-un anume aspect al vietii, sau altul.

De aceea, cand aplicam Tehnicile de Eliberare Emotionala, una din primele actiuni pe care le facem este sa neutralizam inversarea psihologica, presand punctul “karate” in timp ce ne ducem atentia pe problema care ne supara. Ceea ce accentuez de fiecare data in care am prilejul sa vorbesc despre importanta acestui lucru este ca afirmatia de setare pe care o facem, sa cuprinda:

  1. Desi am aceasta problema… (denumeste-o)..
  2. Iar o parte din mine nu este gata sa o elibereze,
  3. Vreau sa ma iubesc si sa ma accept exact asa cum sunt (adica onorez toate partile din mine si nu mai opun rezistenta nici uneia, pentru ca doar asa e posibil sa ma transform, sa cresc, sa invat, sa-mi primesc darurile)

O sa spui: “O parte din mine nu este gata sa elibereze aceasta problema?!!”. Da.  Pentru ca daca ar fi fost, ar fi facut-o pana acum! Iar cand spun “nu este gata” nu inseamna ca nu vrea.

Nu vrea, nu stie cum, nu se simte in siguranta, nu simte ca merita – sensul este ca o parte din mine nu este gata INCA sa renunte la aceasta problema, din motive stiute sau nestiute – nu e nevoie sa inteleg procesul prin care mintea subconstienta actioneaza, ci doar sa fiu de acord ca ea face tot posibilul “sa ma apere” de ceva ce considera “pericol” pentru mine.

Rolul meu este ca in fiecare clipa sa fiu CONSTIENT de propriile-mi stari, sa le OBSERV, sa inteleg ca nu am de luptat cu vreo alta parte a fiintei mele, ci sa le invat pe toate ca “vreau, stiu cum, sunt in siguranta, simt ca merit” sa rezolv ce am de rezolvat.

Important de mentionat!

Remedierea inversarii psihologice NU inseamna in mod automat rezolvarea problemei, dar cu siguranta duce la eliminarea blocajelor in obtinerea rezultatelor dorite.

Inversarea psihologica, la fel ca si autosabotarea, rescrierea credintelor limitative si multe alte subiecte care sunt vitale pentru viata noastra, nu reprezinta teme importante numai pentru practicieni, terapeuti, doctori, psihologi, profesori sau specialisti care lucreaza cu oamenii pentru vindecare, crestere si dezvoltare personala.

Ele sunt subiecte fierbinti in vremurile pe care le traim, tocmai pentru ca doare prea tare sa fii deja constient ca iti poti schimba viata in bine in fiecare clipa, “dar o parte din tine nu este inca gata sa o faca”.

Daca vrei sa faci un pas mai departe in aceasta directie, te astept la Cursul de practician EFT Nivel 1 si 2. Nu acreditarea internationala te va face specialistul de care ai nevoie in primul rand in propria viata (si-abia apoi pentru a-i indruma pe altii), ci practica si lucrul sustinut, cu tehnici de eliberare emotionala consacrate.

Te astept sa lucram impreuna in perioada 11 – 13 August, la Sombreffe – Belgia sau 01 – 03 Septembrie, la Bucuresti. Da mai departe te rog, acest mesaj si celor care crezi ca vor si sunt gata sa se deschida spre lucrul cu Tehnici de Eliberare Emotionala, pentru vindecare, crestere si dezvoltare personala.

Formular de Inscriere

Daca locuiesti sau ai prieteni in Belgia, sau chiar Olanda, Franta, Germania (in cazul apropierii de frontiera), vezi ce ne ofera Daniela Jula – gazda evenimentului: http://eliberareemotionala.ro/invitatie-curs-eft-belgia si vino peste doua saptamani sa petrecem un weekend pe care iti garantez ca nu il vei uita. Desi vorbim despre un curs de pregatire temeinica in lucrul cu Tehnicile de Eliberare Emotionala, “sa petrecem” aceste zile impreuna reprezinta exprimarea potrivita, intrucat este modul nostru in care iti vom arata cum celebram Viata.

Bucurii si spor in toate bune, pe curand!
Liliana Stanciu

http://infobliss.ro/
http://eliberareemotionala.ro/
https://www.facebook.com/liliana.stanciu
https://www.facebook.com/EliberareEmotionala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *