Cea mai des intalnita intrebare pusa de cei care incep sa aplice Tehnicile de Eliberare Emotionala este “chiar trebuie sa spun in fraza de setare, ca ma iubesc si accept profund si total?”

Dintre raspunsurile date de specialisti am ales unul destul de transant, oferit de Gene Monterastelli, care mi se pare ca exprima corect situatia in care ne aflam atunci cand nu putem reda aceste cuvinte. El spune:

“Iata adevarul: nu e necesar sa spui asta, dar daca nu te iubesti si accepti, atunci nu crezi ca meriti sa-ti fie mai bine, daca nu crezi ca meriti sa-ti fie mai bine, atunci te vei asigura ca nu vei obtine acel “mai bine”, iar daca vei face asta e ca si cum ti-ai da cu stangu-n dreptu’. Asa ca nu trebuie sa spui “ma iubesc si accept” dar daca n-o faci, atunci esti oarecum intepenit.”

Fraza de setare cu care se incepe in aplicarea tehnicilor este una alcatuita din enuntarea situatiei pe care vrem sa o rezolvam, la care adaugam ”ceva” care intr-un anume fel, reprezinta .. “predarea controlului”, sau cel putin – care ne ajuta la diminuarea rezistentei pe care o avem fata de rezolvarea acelei situatii.

Fraza de setare standard – folosita in peste 90% din cazuri – devine astfel “Desi am.. aceasta problema.., ma iubesc si ma accept profund si total” – timp in care se stimuleaza, in vederea deblocarii, un punct energetic specific de pe meridianul intestinului subtire (Punctul “karate”), asociat cu principiul Inversarii Psihologice – altfel spus, al senzatiei de “a fi intepenit”.

 

Cuvintele folosite nu sunt magice

Cel mai probabil, daca nu putem spune “ma iubesc si accept” inseamna ca avem o problema cu a ne iubi si accepta, destul de logic, nu? 🙂 Totusi, cuvintele in sine, nu sunt magice, importanta este atentia noastra in momentul in care spunem ceva menit sa diminueze rezistenta.

Tehnicile de Eliberare Emotionala (EFT) sunt atat de simple pentru ca suntem invatati de fapt, sa stimulam anumite puncte energetice in timp ce spunem anumite lucruri. In realitate, ceea ce ne ajuta sa obtinem eliberarea este faptul ca ne concentram atentia pe situatia pe care o vrem rezolvata si stimulam punctele indicate. Un mod eficient in care acest lucru se realizeaza, este intr-adevar, sa rostim cu voce tare Afirmatia de setare, dar nu este singurul mod in care o putem face.

Faptul ca ne concentram atentia este important, nu cuvintele!

Cateodata, anumite cuvinte, fraze, exprimari, recadrari ne ajuta sa ne mentinem atentia intens, in timp ce altadata nu avem nevoie de nici un cuvant. Cel mai bun lucru pentru a afla in ce situatie ne aflam este sa incercam ce functioneaza cel mai bine pentru noi – va dura doar cateva clipe – asa ca daca nu rezonam cu exprimarea “ma iubesc si accept profund si total”, atunci vom cauta altceva potrivit.

Am incarcat pe pagina de Resurse gratuite un material care cred ca va ajuta/ lamuri/ inspira multa lume, pentru ca ofera multe variante de inlocuire a cuvintelor buclucase, dar si modalitati diferite de abordare a diminuarii rezistentei pe care o avem fata de solutionarea unei probleme.

Materialul se numeste “Alternative pentru Afirmatia de setare”, a fost tradus si adaptat de prietena  mea, Mariana Popa si se gaseste AICI.

In acelasi timp, cei familiarizati cu limba engleza pot gasi pe site-ul lui Gene Monterastelli, un generator pentru fraze de setare care la fiecare re-incarcare a paginii, va genera 10 noi alternative – absolut grozav!

 

Chiar daca nu credem cuvintele pe care le spunem, facand EFT poate fi in continuare, de ajutor

Acest enunt se bazeaza pe principiul conform caruia, a fi concentrati asupra unei situatii este mai important decat a folosi anumite cuvinte.

Sa luam un exemplu in care doresc sa-mi reduc greutatea cu 5 kg – daca spun “Stiu ca-mi voi reduce greutatea cu 5 kg” dar imi voi auzi vocea interioara care-mi spune “Nu, n-o vei face, n-ai nici o sansa” atunci atentia mea este concentrata pe faptul ca nu voi reusi, iar faptul ca stimulez punctele energetice in timp ce ma concentrez pe acea situatie, energia se va debloca in directia respectiva (revedeti in Manual, felul in care functioneaza EFT).

In mod similar, daca spun “ma iubesc si accept profund si total” dar nu cred asta, cand o spun tare, imi concentrez atentia pe emotia/ starea lipsei de iubire de sine, iar stimularea punctelor energetice va lucra exact in acea directie, a eliberarii acelei emotii – cu atat mai mult cu cat vocea critica interioara a declansat-o.

 

Daca nu ne place sa spunem “ma iubesc si ma accept profund si total”, poate fi un motiv serios pentru care nu o putem face

De obicei, cand avem o reactie viscerala la ceva care nu ne place, asta poate insemna ca am “atins o coarda sensibila”.

Cel mai probabil, cand nu ne place sa spunem “ma iubesc si accept profund si total” este ca aceste cuvinte ne amintesc de propriile nereusite. Iar daca aceste cuvinte declanseaza chiar un disconfort major, atunci este sigur o zona importanta in care e bine sa lucram energetic.

 

Concluzie

Trebuie sa spunem “ma iubesc si accept profund si total” pentru ca EFT sa functioneze? Bineinteles ca nu! Dar daca avem o problema reala in a o spune sau in a o gandi, atunci mai mult ca sigur ca am atins o coarda sensibila si am gasit o zona in care avem nevoie de vindecare.

 

Mult succes, cu drag!

Liliana

http://infobliss.ro/
http://eliberareemotionala.ro/
https://www.facebook.com/liliana.stanciu
https://www.facebook.com/EliberareEmotionala

 

PS – Aceasta postare a fost inspirata de articolul pe care l-am publicat aici: http://noulpamant.ro/articole/ma-iubesc-asa-cum-sunt/ – care simt ca o sa va placa 🙂

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *