RelaxTema recurenta in aceasta saptamana a fost rezistenta la schimbare. Si cum intotdeauna oamenii cu care intram in contact, oglindesc aspecte care se regasesc in noi, am avut prilejul sa ma gandesc la propria mea rezistenta.

Se pare ca anxietatea este amprentata in ADN-ul nostru. De cele mai multe ori, suntem ingrijorati sau chiar ne este teama de schimbare si de noile situatii care apar in viata noastra. Mostenim aceasta teama, din timpuri stravechi. Principalele scopuri ale oamenilor din pesteri erau sa gaseasca un loc sigur si hrana necesara supravietuirii.

In momentul in care ai un loc rezonabil de locuit si principalele mijloace de subzistenta, nu-ti mai vine sa schimbi asta. Stii foarte bine care ar putea fi “consecintele” asa ca mai bine ramai cu acest aranjament. Iar daca nu o faci la nivel constient, o parte a subconstientului tau va avea grija sa te “pastreze in siguranta” apeland la programele pe care le are deja, in acest scop.

Desi in zilele noastre, schimbarile nu mai prezinta pericolele la care au fost expusi oamenii pesterilor, frica a ramas amprentata si se traduce cel mai adesea, prin anxietate. Pe de alta parte, exista o zicala importanta care spune ca “singura constanta este schimbarea”. In aceasta situatie e de dorit sa avem la indemana un “remediu”, o metoda rapida prin care sa iesim din teama.

FIECARE dintre noi are o metoda, altfel n-am fi “in parametri de functionare”. Acum, ca metoda cu care suntem obisnuiti este una de genul dependentelor sau una din zona de relaxare – energizare, este un alt subiect.

In acest mesaj, prefer sa redau cateva informatii cu privire la ceea ce ne ajuta, intareste si imputerniceste. Personal, prima mea reactie in momente de stres – este sa respir adanc. Aceasta este probabil, metoda cea mai des folosita ca element de prim ajutor – in primul rand din instinct – respiratia inseamna Viata, dar si pentru ca in momentul in care iti directionezi gandul catre respiratie, nu-l mai poti directiona catre elementul de stres.

Respiratia adanca – cea care ne poate intrerupe tiparul anxietatii – se face urmand cativa pasi:
–          Ne indreptam atentia catre respiratie
–          Inspiram incet pe nas, numarand pana la 10 si umpland plamanii cat mai mult
–          Mentinem respiratia cateva secunde
–          Expiram usor pe gura, contractand putin gatul (cu un usor zgomot la eliberarea aerului)
–          Repetam de 3 – 10 ori si observam instalarea starii de calm

Pe langa respiratie, alte cateva metode puternice pe care le putem adauga sunt rugaciunea, exercitiul fizic, re-cadrarea si bineinteles Tehnicile de Eliberare Emotionale (EFT) – pentru care pledez cu atata incredere, tocmai pentru ca am simtit efectele lor benefice.

Pasii pe care ii urmam atunci cand le aplicam pe cele din urma, ca instrument de prim ajutor, sunt:
–          Ne oprim putin din ceea ce facem
–          Suntem atenti la felul in care se resimte in corp, emotia pe care o avem
–          Ne concentram exact pe acea senzatie fizica. Unde este? Cat de “mare”este? Cat de puternica, pe o scara de la 1 la 10?
–          Care sunt cele cateva cuvinte care pot exprima ceea ce simtim?
–          Presam in mod repetat pe punctele energetice, concentrandu-ne pe senzatiile din corp
–          Repetam pana cand senzatiile dispar sau cel putin, se diminueaza

Cu totii avem metodele preferate – de regula, cele care s-au dovedit a fi adevarate pentru noi si folositoare. Dar intotdeauna putem adauga noi metode, care sa faca parte in final, din rutina zilnica si la care sa putem apela cu incredere. Iar EFT sunt tehnici chiar extraordinare in ceea ce priveste auto-ajutorarea.

Care va sunt metodele preferate, cand trebuie sa iesiti din starea de anxietate? Va aduc rapid rezultatul dorit? Va indreapta catre ceea ce va doriti? Suntem fiinte programabile, actionand conform obisnuintelor – de multe ori ramanand intepeniti in ceea ce nu ne mai foloseste. Ce va ajuta sa iesiti din acea stare?

Astept cu drag, raspunsurile voastre!
Liliana

http://eliberareemotionala.ro/
https://www.facebook.com/liliana.stanciu
www.facebook.com/EliberareEmotionala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *