Eliberare EmotionalaCred ca e bine sa revedem – cel putin, din cand in cand – unele procese de lucru, sisteme sau  instrumente care sa ne ajute in ce avem de facut, sa ne clarifice si astfel sa ne simplifice viata.

De aceea am ales pentru astazi, un sistem in 7 pasi descris de Deepak Chopra, pentru a ne ajuta sa linistim turbulenta generata de nevoile care nu ne sunt satisfacute si sa ne acceptam emotiile fara judecata.

Nu trebuie sa alocam mai mult de cateva minute pentru a trece prin el iar exercitiul ne va dezvolta “muschiul” observarii – atat de necesar in clarificare si eliminarea suferintei.

Pasul 1 – Ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce simtim. Cand observam cum reactionam emotional fata de alti oameni – pentru ca, la un anumit nivel, ei reflecta unele trasaturi pe care nu le-am constientizat in propria natura – cand acceptam pe deplin responsabilitatea propriilor emotii si incetam sa fim un pachet de conditionari, vom reusi sa nu mai fim vulnerabili in fata celor cu care intram in contact.

Asumarea responsabilitatii nu inseamna altceva, decat ca ne recunoastem puterea interioara admitand ca nu exista cu-adevarat ceva in exterior care “ne face” sa ne simtim intr-un anume fel, ci exista doar niste circumstante care ne influenteaza – insa nu ne impiedica sa luam decizia de a ne simti asa cum dorim.

Chiar daca schimbarea felului in care ne simtim este un proces pe care trebuie sa-l parcurgem, abilitatea prin care o putem face se dobandeste usor si incepe cu acest prim pas in care ne recunoastem puterea de a alege cum ne simtim.

Pasul 2 – Identificam emotia. “Ma simt…” Cum ma simt? Poate nervos, trist, ranit, dezamagit, pustiit, fara speranta.. sau altfel – definim cat de clar posibil, felul in care ne simtim. Este important sa identificam emotia si sa-i dam numele potrivit.

Pasul 3 – Suntem martorii emotiilor in propriul corp. Emotiile sunt de obicei, asociate cu anumite senzatii – gandurile noastre declanseaza reactii in urma carora sunt eliberate substante chimice. Expresia fiziologica a stresului nu poate fi oprita imediat ci energia emotiei trebuie disipata astfel ca emotia sa fie procesata in continuare, natural.

Observam ce simtim. Dam voie atentiei sa se indrepte catre senzatiile fizice din corp. Prin simpla observare a senzatiilor fizice, o parte din incarcatura emotionala se disipeaza si avem posibilitatea sa “auzim” mesajul pe care ni-l transmite emotia.

Pasul 4 – Ne exprimam emotia in intimitate. Putem scrie despre ceea ce simtim, putem spune cu voce tare, putem nota intr-un loc special emotiile pe care le observam. Amintiri despre emotii similare ne vor veni in minte si ne vor ajuta sa ne dam seama despre tiparele si mesajele pe care ni le transmit. Folosim limbajul potrivit cu ceea ce simtim si ne dam voie sa exprimam tot ceea ce avem nevoie.

Pasul 5 – Eliberam emotia printr-un procedeu cu care rezonam. Noi cream si ne intarim obisnuintele, prin aplicarea unor metode. De obicei, actiunea fizica este cea mai buna pentru asta. O plimbare, un dans liber, bataia unei perne, ascultarea muzicii la volum maxim, respiratie rapida, presopunctura, orice actiune care ne va ajuta sa descarcam emotia din propria fiziologie, va ajuta corpul nostru sa se detoxifieze si sa cunoasca eliberarea emotiei in momentul in care facem acea activitate.

Este foarte important sa eliberam emotia, printr-o anumita actiuneTehnicile de Eliberare Emotionala ne ajuta pentru ca bataile usoare pe punctele energetice trimit semnale electromagnetice catre sistemul limbic, unde se proceseaza emotiile, astfel ca actiunea fizica este prezenta si se afla in stransa legatura cu corpul mental si emotional.

Pasul 6 – Impartasim emotia cu cineva care ne poate asculta fara sa ne judece in vreun fel si fara a incerca sa ne “rezolve” problema. Ascultarea constienta este o aptitudine care cere practica astfel ca daca nu simtim ca avem persoana potrivita, o metoda sigura este sa folosim un obiect “ascultator” cum ar fi o piatra, o pana sau un bat – orice ne asigura ca va “asculta” onest si ca putem vorbi liber.

Este important sa impartasim!

Pasul 7 – Ne ingrijim. Ne schimbam starea prin orice poate sa ne mangaie, facem ceva bun pentru noi, fie ca este un masaj, o muzica buna, un cadou, un pranz delicios, trebuie sa ne ingrijim – este o alegere constienta sa ne acordam atentia cuvenita pentru ca ne dorim binele, pentru ca alegem sa facem aceasta munca de introspectie si eliberare, asa ca meritam recompensa.

Da, stiu – orice “reteta” in plus, care presupune inca ceva ce avem “de facut” poate suna ca o povara, dar haideti sa ne gandim – asa cum e mai sanatos si mai putin dureros sa facem preventie si nu tratament, tot asa este bine sa avem grija de sanatatea noastra emotionala, astfel incat suferinta sa nu aiba loc in viata noastra.

Pana la urma, orice procedeu, sistem, reteta – spun acelasi lucru: observa, exprima, elibereaza, sarbatoreste! Indiferent cum alegeti s-o faceti, va doresc spor si usurinta!

 

Toate cele bune,
Liliana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *