Procesul de Pace PersonalaFiind obisnuita cu semnele sincronicitatilor, m-am gandit si de data aceasta sa va trimit cateva resurse, urmare a doua solicitari pe care le-am primit in aceeasi zi, pe aceeasi tema – stresul in legatura cu copiii nostri.

Desi copiii pentru care am pregatit aceste exercitii sunt in varsta de 2 saptamani (!) respectiv 6 ani, mi-am dat seama ca Procesul de Pace Personala pe care-l putem aplica la sfarsitul zilei, copiilor inainte de culcare, se potriveste la fel de bine in viata fiecaruia dintre noi. Gary Craig – fondatorul EFT – spune foarte frumos “Suntem cu totii, copii – chiar daca avem cateva riduri in plus. N-ar fi frumos ca in fiecare zi sa mai rezolvam cate ceva din problemele copilariei? Niciodata nu e prea tarziu, sa ai o copilarie fericita.”

Intr-unul din cazuri, copilul in varsta de 6 ani viseaza urat noaptea – din cauza invatatoarei care tipa in clasa (a se citi: zbiara) – neobisnuit fiind cu un asemenea comportament. Da, stiu! Intr-o asemenea situatie trebuie sa exersam si noi lectia rabdarii pentru a nu sari la gatul “doamnei”. Un model de exercitiu pe care-l putem face cu copilul in acest caz, este AICI.

In plus, e momentul cel mai bun pentru a incuraja copilul sa revada evenimentele din timpul zilei, in timp ce invata prin joc o metoda “fermecata” – fetitele pot afla metoda secreta pe care Zana cea buna i-a aratat-o Cenusaresei, iar baietii pot exersa o vraja transmisa de Merlin, sau la fel de bine cum a procedat in acest caz prietena noastra, putem face “Joc de maimutzica” – dat fiind ca ei se amuza foarte tare cand preseaza punctele pe cap si subrat.

Copiii nostri sunt adevarati bureti si absorb totul din jur. Intamplarile prin care trec in timpul zilei pot determina frici, durere, traume si de obicei au repercursiuni in viata de adult. Chiar daca noua ni se par situatii marunte, importanta este data de fapt, de perceptia copilului. Intamplarile neplacute pot fi oricare de genul:
–      Tata m-a speriat cand a tipat
–      Am vazut un monstru mancand oameni, la televizor
–      Invatatoarea mea nu crede ca sunt destept
–      Prietenul meu e mai bun decat mine

Metoda “Spune Povestea” este cea mai potrivita atunci cand incurajam copilul sa spuna ce l-a suparat si ce l-a bucurat deopotriva, in timpul zilei. Seara, inainte de culcare, il intrebam “Poti sa-mi spui care sunt lucrurile placute si cele mai putin placute care ti s-au intamplat azi?”

Incepem cu cele neplacute, in timp ce presam punctele usor impreuna cu el, incurajandu-l sa continue: “Si apoi ce-a urmat?”. Pe masura ce copilul descrie evenimentele neplacute este conectat la emotiile traite in timpul lor. Pe de alta parte, faptul ca preseaza punctele energetice, il ajuta sa elibereze aceste emotii si nu sa le accentueze – asa cum s-ar putea crede datorita faptului ca si le aminteste. Cand urmam aceasta procedura seara, ne ajutam copiii sa elimine tot gunoiul emotional pe care altfel, l-ar putea strange.

Incheiem jocul nostru cu lucrurile bune care s-au petrecut. Se pare ca pe axa dualitatii, in momentul in care avem o amintire placuta, exista in subconstient teama ca aceasta ar putea sa nu dureze sau chiar indoiala ca ar fi reala.

Intregul proces poate fi aplicat si in cazul copiilor mici. Chiar daca nu pot sa vorbeasca, acestia dau semne zgomotoase atunci cand ii supara ceva, astfel incat cer in mod clar sa fie ajutati. In tot acest timp ei sunt deja “conectati” la ceea ce ii supara, deci cateva atingeri usoare si vorbe duioase ii pot linisti imediat.

In celalalt caz despre care v-am vorbit la inceputul articolului, bebe nu se satura la san, iar mama era extrem de ingrijorata si stresata. Dupa exercitiul postat in articol AICI, mamica ne transmite: Multumesc din tot sufletul!! am plans de-am rupt la ascultarea exercitiului! m-a ajutat enorm sa ma relaxez! l-am alaptat pe bebe, a golit un san si l-a luat somnul :)”

Nu uitati! Cu totii suntem copii! Procesul zilnic de Pace Personala poate insemna sa petrecem cateva minute inainte de a pune capul pe perna, trecand mental si energetic – cu ajutorul presopuncturii, prin evenimentele zilei. Intotdeauna e un moment potrivit sa incepem. Nu numai ca nu vom mai cara dupa noi bagaje inutile, dar vom fi si gata sa lasam deoparte mult din balastul deja adunat.

Mult succes!

Cu drag,

Liliana

http://infobliss.ro/
http://eliberareemotionala.ro/
https://www.facebook.com/liliana.stanciu
www.facebook.com/EliberareEmotionala

PS – Vedeti mai jos, inca un clip cu exemplu de aplicare EFT pentru copii mici:
https://www.youtube.com/watch?v=PRunlIK0mcQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *