Linistirea mintii“Meditatia este abilitatea de a va putea concentra în totalitate energia si atentia într-o anumita zona de interes din prezent. Practicarea constanta a meditatiei atrage dupa sine o multitudine de beneficii pentru sanatate: sporirea puterii de concentrare, scaderea anxietatii, o stare generala de bine precum si o mai buna racordare la realitatea exterioara.

Desi un mare numar de oameni încearca meditatia la un anumit moment dat în viata lor, doar un mic procent dintre acestia sunt, de fapt, dedicati practicarii meditatiei pe termen lung. Cea mai dificila perioada pentru reprogramarea obiceiurilor personale sau a comportamentelor subconstiente o constituie primele 21 de zile. Daca angajamentul si daruirea personala sunt disciplinate staruitor pe parcursul acestei perioade de 21 zile, este în general, mult mai usor pentru persoana implicata sa continue sa-si mentina obiceiul de a practica meditatia.

Beneficiile si recompensele unui stil de viata care include si meditatia devin extrem de evidente, si starea de pace interioara si echilibru sunt mult mai usor de atins în toate situatiile de viata. Linistirea mintii si manifestarea activa în momentul actual sunt pietrele de temelie ale unei fiinte umane echilibrate.

Scopul acestui articol este acela de a oferi recomandari practice (care sa îi ajute pe începatori sa învinga în faza de rezistenta initiala) precum si sa permita integrarea meditatiei în stilul dumneavoastra de viata:

1) Transformati meditatia într-o practica formala. Veti reusi sa atingeti nivelul urmator în meditatie doar daca va alocati niste intervale de timp specifice (preferabil de doua ori pe zi, dimineata si dupa amiaza), în care puteti sa va asigurati calmul necesar. Ca tip de meditatie zilnica va sugeram tehnica de consolidare a aurei.

2) Începeti cu respiratia. Respiratia profunda încetineste ritmul cardiac, relaxeaza muschii, focalizeaza mintea si este un mod ideal de a va începe practica.

3) Înainte de orice, destindeti-va prin întindere. Întinzându-va, va relaxati muschii si tendoanele permitându-va sa stati mai confortabil în pozitia asezat sau culcat. În plus, destinderea demareaza procesul de deplasare “spre interior” si sporeste atentia concentrata asupra organismului.

4) Meditati stabilindu-va un Scop. Începatorii trebuie sa înteleaga ca meditatia este un proces ACTIV. Arta de a va concentra atentia asupra unui singur punct este o sarcina dificila, iar dumneavoastra va trebui sa fiti consecvent angajati în acest proces.

5) Observati cum va cprinde frustrarea pe tacute. Un astfel de lucru este foarte comun printre începatori atunci când unele gânduri sâcâitoare sau persistente ne perturba concentrarea. Atunci când se întâmpla un astfel de lucru, directionati-va concentrarea asupra respiratiei si lasati senzatia de frustrare sa plece.

6) Experimentati. Începatorii ar trebui sa fie mai experimentali si sa încerce diverse tipuri de meditatie. Încercati sa stati asezati, întinsi, cu ochii deschisi, cu ochii închisi – nu exista nici o pozitie sau metoda gresita daca ea functioneaza pentru dumneavoastra.

7) Acordati atentie diferitelor parti ale corpului dumneavoastra. O practica esentiala pentru practicienii începatori este aceea de a va plasa corpul sub observatie atunci când începe sa se instaleze o stare meditativa. De îndata ce mintea se linisteste, concentrati-va toata atentia asupra picioarelor si apoi deplasati-o spre partea superioara a corpului (inclusiv organele interne). Acest lucru este foarte sanatos si va indica în acelasi timp faptul ca va aflati pe drumul cel bun.

8) Alegeti o anumita camera din casa pentru a medita. Asigurati-va ca nu este aceeasi camera în care lucrati, faceti exercitii fizice sau dormiti. Pentru a va ajuta sa va simtiti relaxati, asezati lumânari si alte obiecte spirituale sau sacre în camera.

9) Cititi o carte (sau doua) pe teme de meditatie. Este preferabil un ghid de instruire PRECUM SI o carte care descrie beneficiile starilor meditative profunde.

10) Implicati-va pe un termen mai lung. Meditatia este o practica ce se aplica pe toata durata vietii iar dumneavoastra veti beneficia cel mai mult daca NU va examinati rezultatele practicii zilnice. Faceti tot ce va sta în putinta în fiecare zi, iar apoi lasati lucrurile sa meargade la sine!

11) Ascultati fisiere audio, clipuri video si CD-uri educationale.

12) Generati zilnic momente de prezenta. Stabilirea ritmului respiratiei si faptul de a fi “prezent” – atâta timp cât nu va aflati în practica formala, este un mod extraordinar de a va dezvolta obiceiurile legate de meditatie.

13) Asigurati-va ca nu veti fi deranjat. Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac începatorii este aceea de a nu îsi asigura conditii pentru o practica linistita. Daca mintea va este ocupata de ideea ca telefonul ar putea sa sune, copiii ar putea sa se trezeasca, sau oala “minune” ar putea sa fluiere, atunci nu veti fi capabil sa atingeti o stare de relaxare profunda.

14) Observati unele mici modificari. Pentru practicantii începatori, cele mai neînsemnate miscari fizice pot sa transforme o practica meditativa dintr-una de frustrare într-alta de reînnoire. Desi greu de detectat de catre un observator, aceste modificari pot însemna totul pentru practica dumneavoastra.

15) Folositi o lumânare (priviti lumina flacarei). Meditatia cu ochii închisi poate constitui o adevarata provocare pentru un începator. Aprinderea unei lumânari si folosirea ei ca punct de focalizare va permite sa consolidati atentia cu ajutorul unui reper vizual. Acesta poate fi un sprijin foarte puternic pentru mentinerea focalizarii.

16) NU va stresati. Acesta poate fi cel mai important sfat destinat începatorilor dar si cel mai dificil de implementat. Indiferent de ceea ce se întâmpla în timpul practicii meditatiei dumneavoastra, nu va stresati cu privire la aceasta. Aici putem include posibilitatea de a fi nervos înainte de meditatie si suparat dupa aceea. Meditatia este ceea ce este, deci faceti tot ce puteti cu aceasta ocazie.

17) Faceti-o împreuna cu altcineva. A medita cu un partener sau o persoana iubita poate avea multe beneficii minunate, si va poate îmbunatati practica. Cu toate acestea, este necesar sa va asigurati ca, înainte de a începe, ati stabilit unele reguli asupra carora ati discutat în prealabil!

18) Meditati dimineata devreme sau seara târziu. Sunteti mai linistiti, mintea nu va este blocata ca în alte momente ale zilei si exista mai putine sanse sa fiti deranjati.

19) Aratati-va recunoscatori la încheierea meditatiei. Odata ce practica s-a încheiat, alocati 2-3 minute în care sa fiti apreciativi la adresa ideii de a fi putut practica si pentru ca mintea dumneavoastra a reusit sa se concentreze.

20) Observati momentul în care interesul dumneavoastra pentru meditatie începe sa scada. Meditatia presupune efort si veti ajunge, în mod inevitabil, la un punct în care meditatia pare a nu se mai potrivi în cadru. Exista sansa ca pierderea abilitatii de a va mai concentra în timpul meditatiei sa se manifeste în paralel cu incapacitatea dumneavoastra de a va concentra în alte domenii ale vietii!”

Sursa: http://www.energeticsynthesis.com/index.php/resource-tools/ascension-tools/clear-negative-ego/1788-quieting-the-mind

Traducere: Prof. Dan Pasat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *