FricaM-am intrebat de multe ori cum de sunt atat de optimista desi vad nenumarate situatii in viata, in care ma autosabotez sau imi ridic stacheta atat de sus incat imi demonstrez invariabil, ca.. “nu merit”.

STIU ca sunt unele programe cu care ne-am “pricopsit” de mici copii si bineinteles ca ma minunez cand vad cum acestea par sa aiba propria lor viata. Resimt povara invataturii lor in intreaga mea fiinta, dar in egala masura sunt fericita ca am hranit Observatorul din mine – partea care ma ajuta sa STIU ca nu sunt totuna cu programele mele.

In momentul in care am intalnit teoria conform careia exista o memorie celulara in care avem impregnata toata trairea – deopotriva bucuria si suferinta, atunci am rezonat cu ea. A parut ca totul se leaga si are sens. Atunci am eliberat Mintea Constienta de sentimentul vinovatiei si am inteles de ce ea se duce intr-o directie iar Mintea Subconstienta face alegeri in alta directie – alegeri care duc la suferinta.

Revin de aceea din cand in cand, la indemnul pe care l-am lansat la sfarsitul anului 2013 – pentru ca este atat de actual: Iesi din lumea Fricii! Frica de necunoscut este universala dar se pare ca imbraca diferite forme desi se refera la trei frici fundamentale – ele stau la baza tuturor fricilor:

1. Frica de moarte care se regaseste in orice manifestare a fricii de suferinta fizica, boli si deteriorare a corpului, dar se afla in egala masura la baza sentimentului de lipsa a securitatii si pierdere a controlului in general si se poate rezuma la “a nu fi in siguranta”.

Simtim poate cu groaza, cum pierdem controlul si in mod paradoxal Libertatea se afla chiar in recunoasterea faptului ca Viata nu este in controlul nostru! In schimb, darul acestei frici este sa invatam a spune DA chiar experientei de “neajutorare”. Acesta este unul din darurile ascunse in fiecare trauma, boala grava si pierdere iar daca ne dam voie, il lasam sa ne impinga pana la marginea suportabilitatii – acolo unde avem norocul sa imbratisam singura optiune reala – aceea de a preda controlul si a trai experienta exact asa cum ESTE.

 2. Frica de abandon pe care o resimtim oridecateori ne temem de respingere, umilinta, separare si singuratate, altfel spus “a nu fi parasit” Nu ne invata nimeni cea mai importanta lectie de viata – aceea de-a ne simti “Acasa” in si cu noi insine.

Avem tendinta de-a ne astepta ca ceilalti sa ne inlature aceasta frica. Totusi, oricat de dificila este frica de singuratate, atunci cand ne dam voie s-o simtim in centrul inimii – ca si cum am respira-o acolo, predandu-ne ei – ne asumam responsabilitatea propriilor emotii si ne aducem puterea inapoi.

 3. Frica de esec pe care o experimentam atunci cand ne simtim neputinciosi din punct de vedere financiar – si nu numai – nu ne putem sustine familia, nu reusim sa ducem o sarcina la bun sfarsit – ce se exprima prin “nu sunt destul de bun/ sau nu merit”

Aceasta frica ia multiple forme: frica de-a nu conta, frica de-a fi inadecvat, frica de-a nu merita, frica de-a nu valora si altele asemenea. Ea ne dicteaza in mare masura atitudinea si comportamentul astfel ca unii dintre noi se pot forta sa demonstreze – impingandu-si limitele, in timp ce altii pot inceta sa mai incerce. In ambele cazuri nu facem altceva decat sa evitam confruntarea cu frica de-a fi judecati.

Presedintele Franklin Roosevelt a rezumat atat de bine pericolul fricii: “Singurul lucru de care trebuie sa ne fie frica este insasi Frica” iar Woody Allen a spus-o in modul lui caracteristic amuzant “Nu-mi place sa ma tem – ma sperie!”

“Ne e frica de Frica” este o idee mai usor de inteles atunci cand observam cum evitam o actiune, o invitatie in oras – daca nu ne place compania grupului, sau programarea la doctor – pentru a nu afla “vestile rele”, sau cererea unei mariri de salariu – pentru a nu fi refuzati si in general, toate situatiile ce declanseaza reflexe de reactie la memoria fricii.

Cand alegem sa renuntam la ideea ca frica izvoraste din vreo forta a “raului” si suntem atenti la emotiile asociate fricii – la modul in care simtim prezenta ei – suntem in masura s-o constientizam si sa primim informatiile pe care ni le transmite.

Iar cu cat mai clar si mai calm putem rosti originea fricii, cu atat mai putina forta ii vom da si cu atat mai putin ne vom lasa controlati de ea. Daca urmariti de ceva vreme Tehnicile de Eliberare Emotionala, intelegeti astfel de ce sunt o sustinatoare ferventa in aplicarea lor pentru constientizarea si eliberarea fricilor.

Urmatoarea Intalnire practica de lucru EFT de Joi 19 Martie ora 18.00 are ca tema “Harta banilor” cu ajutorul careia vom identifica juramintele, atasamentele sau legamintele de saracie pe care cel mai probabil le-am facut cu totii la nivelul chakrei de baza, cu privire la securitate, supravietuire dar si potentialitate umana.

Va astept cu drag!

Liliana

http://eliberareemotionala.ro/
www.facebook.com/liliana.stanciu
www.facebook.com/EliberareEmotionala
Nota: Puteti prelua integral sau partial acest material, mentionand link-ul catre articol si il puteti republica in conditiile in care includeti autorul si sursa, lasand intacte celelalte link-uri din postare.

[fbcomments]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *