Ancorare_NLPAstazi am primit un comentariu foarte frumos pe site, plin de cautari, intrebari, raspunsuri, framantari, nelamuriri dar si clarificari in egala masura – aproape ca am fost tentata sa trimit raspunsul prin newsletter, dar va pregatisem deja aceasta tehnica simpla pentru schimbare rapida, asa ca urmariti indeaproape si mesajul de saptamana viitoare – pentru ca va fi la fel de interesant ca acesta.

Ati auzit probabil de termenul “ancorare” folosit in Programarea Neuro-lingvistica si ma gandesc ca ce va impartasesc acum, va poate folosi in viata de zi cu zi, pentru ca metoda este puternica si simpla in acelasi timp.

Ancora este o asociere intre un stimul si un raspuns emotional. De exemplu, un stimul poate insemna o atingere, o privire, o persoana, un gest, rememorarea unei melodii sau orice lucru ce poate duce la un raspuns emotional dorit respectiv, la o senzatie de bine.

Prin folosirea unei ancore putem reprograma o asociere existenta care nu ne mai serveste sau chiar, ne produce un disconfort. Astfel, putem alege sa ne “programam” pentru obtinerea unei stari de confort, incantare, iubire, siguranta si altele similare. Folosirea unei ancore ne ajuta sa disipam o senzatie neplacuta si de disconfort, obtinuta in urma unei situatii de viata cu anumite incercari.

Pentru usurinta, vom folosi exemplul crearii unei ancore prin atingere si avem de ales orice loc usor de accesat: cuprinderea unui deget, punerea unei maini pe piept, cuprinderea unui umar, odihnirea unei maini pe genunchi – dar vom alege ceva care mi se pare chiar cel mai simplu, stransul usor al lobului unei urechi (alegeti dreapta sau stanga dar tineti cont pe care ati ales-o, pentru ca atunci cand folositi ancora, sa atingeti aceeasi ureche cu ajutorul careia ati facut programarea).

Incepeti prin a respira adanc, relaxat si inchideti ochii. Ganditi-va la ceva placut si strangeti usor pentru cateva secunde. Amintirea poate fi o situatie in care v-ati simtit echilibrat, impamantat, relaxat, increzator, curajos sau orice stare de bine, pe care ati simtit-o la un moment dat si pe care vreti sa o rechemati in viata Dvs. cat mai des.

Amintirea aleasa trebuie sa va conecteze cu usurinta la acea stare de bine. Cand sunteti conectat, programati-va aceasta stare prin strangerea usoara a lobului urechii. Daca va ajuta sa retraiti acea amintire, puteti relaxa umerii si respira adanc astfel incat sa localizati cat mai usor emotia dorita si sa o rechemati – amintirea si emotia atasata ei, trebuie sa fie un raspuns pozitiv, ca si cum ati primi recunoasterea bine-meritata pentru o anumita realizare.

Apoi, in timp ce inca va ganditi la acea experienta, eliberati usor strangerea lobului urechii, deschideti ochii, reveniti la situatia actuala, privind imprejur si respirand adanc.

La ce va poate ajuta?

Ori de cate ori experimentati o situatie tensionata, amintiti-va sa va schimbati starea folosind acest declansator, respectiv ancora programata pentru starea de bine aleasa – in cazul nostru, prin strangerea usoara, pret de cateva secunde, a lobului urechii.

Pentru a ne ajuta copiii, putem programa o ancora – cum este in exemplul nostru, strangerea lobului urechii –  atunci cand copilul face ceva bun si este laudat pentru ca este destept, cuminte, creativ etc.,  ne strangem usor lobul urechii, cateva secunde, de fiecare data – asigurandu-ne ca suntem in raza lui vizuala.

Reprogramam acest lucru de cateva ori, prin repetitie iar cand simtim ca exista o tensiune, tristete, suparare in viata copilului, ne cuprindem lobul urechii pentru a-l ajuta sa-si schimbe starea (bineinteles, ne asiguram ca ne vede, pentru a face posibila activarea declansatorului). Nu explicam prin cuvinte ceea ce facem – subconstientul lui va urma programul.

Va las acum sa experimentati si nu uitati ca secretul reusitei este – ca in orice caz, de altfel.. care altul? APLICAREA!:)

Mult succes!

Toate cele bune,
Liliana

 

PS  – Tehnici, care-mai-de-care mai apetisante si/sau potrivite pentru fiecare, in Atelierele de lucru: Controlul greutatii – 20 Iulie, cu Mariana Popa; Reteta de baza – 03 August, cu Liliana Stanciu.

Nu este necesara participarea intr-o anumita ordine, intrucat Mariana prezinta tehnicile specifice programului Controlul greutatii pe baza exercitiilor efectuate prin metoda Pro EFT, iar eu va prezint diferentele intre Reteta de baza a fondatorului Gary Craig, metoda ProEFT – Lindsay Kenny si Faster EFT – Robert Smith, punand accent pe tehnici de control mental si avantajele folosirii lor in eliberarea emotionala – cu exemplificare pentru diferite aspecte ale vietii si bineinteles, lucru efectiv pentru oricare din problemele pe care doriti sa le dezbatem.

Pentru participarea la ambele ateliere se acorda o reducere de 50 Ron. Mai multe detalii, AICI. Pe curand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *