Credinte limitativeUltima luna a fost pentru mine, una de pregatire in mai multe directii despre care o sa va tin la curent in postarile viitoare.

Acum vreau sa ma opresc insa, asupra acestui subiect atat de important – tratat din ce in ce mai mult in ultima vreme – tocmai datorita impactului pe care il are in viata noastra: credintele limitative.

Se spune ca asteptarile noastre reprezinta auto-profetii! Astfel, ceea ce credem (respectiv, ne asteptam sa se intample) are tendinta de a se materializa in viata noastra.

Gandurile noastre sunt impulsuri de informatie ce creeaza molecule construite pe baza celor 5 simturi si a propriilor noastre perceptii si interpretari ale realitatii.

Problema apare acolo unde experimentam cca. 60.000 ganduri zilnic, din care 95% sunt ganduri ce se repeta din ziua precendenta si – cel mai trist este ca – 77% sunt negative.

Credintele noastre limitative sunt o problema – nu pentru ca sunt greu de schimbat ci pentru ca sunt greu de gasit.

Sunt multe cai prin care putem neutraliza repede si usor credintele limitative, cu ajutorul Tehnicilor de Eliberare Emotionala. Din pacate, ele se afla de cele mai multe ori, la nivel subconstient, acoperite de perceptiile noastre, ceea ce le face greu de identificat.

Pe de alta parte, putem identifica cu usurinta credintele limitative pe care le au cei din jurul nostru, pentru ca suntem in afara situatiilor lor de viata si nu suntem atasati de nici un fel de rezultat. In schimb, ale noastre raman ascunse daca nu punem intrebarile corecte, de aceea sunt importanti terapeutii si antrenorii care ne ajuta in acest sens.

Ce facem totusi, daca nu putem beneficia imediat de ajutorul lor? Din fericire, exista doua cuvinte simple care ne pot ajuta sa aducem aceste credinte limitative la suprafata si acestea sunt “pentru ca”.

 

“Pentru ca..”

–      este o sintagma speciala in identificarea credintelor limitative, intrucat atunci cand apare intr-o fraza este de obicei, urmata de un motiv.

“Nu pot se ies in oras pentru ca m-am spalat pe cap”.
“Nu pot sa incep o afacere pentru ca economia este la pamant”.
“Nu pot sa-mi schimb serviciul pentru ca sunt prea batran”.

 

Fapte si Credinte

Inainte de a descrie cum sa folosim “pentru ca”, trebuie sa identificam cele doua tipuri de motive pe care le putem observa.

1). Faptele reprezinta descrierea realitatii: “nu pot sa vad ce scrie pentru ca am un stalp in fata panoului”

2). Credintele sunt descrieri ale ideilor noastre despre realitatea exterioara (deseori confundate cu faptele): “nimeni nu ma vrea” nu este un fapt ci o perceptie despre realitate.

Este motivul pe care il obtinem, un fapt sau o credinta? Aflam raspunsul corect daca lucram EFT cu acest motiv: daca intensitatea emotiei ramane aceeasi – este un fapt, daca se schimba – este o credinta.

 

Cum folosim “pentru ca” pentru a afla credintele limitative? Iata un proces in 3 pasi:

1.   Alegem un subiect (deseori numit “problema”)
–      Nu pot sa incep o noua afacere
–      Sunt singur
–      Nu pot sa castig destui bani
–      Relatia noastra este in dificultate
…………………

2.   Scriem acest subiect, urmat de “pentru ca” si continuam. Dam intai raspunsul mental, exact cum acesta “ne vine”, fara sa ne gandim prea mult, apoi il asternem pe hartie. Scriem cat de repede, fara a “cantari” si judeca raspunsurile.

Repetam acest proces de cate ori putem, pana ramanem fara raspunsuri de tipul “pentru ca..” – fie deoarece ramanem fara raspusuri, fie ca incepem sa ne repetam.

3.   Alegem “graul de neghina” – avem o lista de motive din care putem identifica ceea ce ne limiteaza. Spunem fiecare motiv cu voce tare si-i dam o nota de la 0 la 10, unde 0 este fals iar 10 adevarat (cat de adevarat simtim nu cat de adevarat credem ca este).

Repetam procesul pana cand avem o lista de motive cu incarcatura emotionala. Aceasta lista este de fapt, lista credintelor limitative pentru care putem aplica EFT sau orice alta metoda de re-programare mentala pe care o alegem.

 

Voi continua in zilele urmatoare, sa postez resurse pe acest subiect si le vom lucra efectiv in cadrul atelierelor de lucru anuntate in pagina de evenimente.

Pentru moment, va incurajez sa raspundeti zilnic, la cel putin o intrebare conform celor sugerate mai sus, astfel incat sa obtineti rapid cateva dintre cele mai importante raspunsuri de care aveti poate, nevoie.

 

Mult succes si toate cele bune,

Liliana

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *