Stiinta din spatele EFT

EFT – Tehnicile de Eliberare Emotionala sunt un ansamblu de tehnici neconventionale, din grupa “terapiilor energetice de meridian”, care se adreseaza atat profesionistilor cat si neprofesionistilor, o metoda de vindecare si auto-vindecare atat a problemelor emotionale cat si fizice. 

 

EFT este procedura care se mai numeste si acupunctura emotionala deoarece combina stimularea centrilor energetici din capetele meridianelor – prin batai usoare (presopunctura) – cu elemente de stimulare a emisferelor cerebrale, in timp ce ne indreptam atentia pe ceea ce inseamna durere, amintiri nefericite, emotii care ne provoaca disconfort, diferite adictii, pofte, etc. 

 

Metoda este foarte simpla si o data invatata se poate aplica in orice situatie intrucat:
–      nu implică  proceduri chirurgicale
–      nu se folosesc ace
–      nu se folosesc medicamente sau substante chimice
–      nu se impinge si nu se trage de corp, fiind absolut neinvaziva

 

Metoda EFT este usor de invatat, se poate face oriunde si adesea rezultatele sunt imediate. Ea este aplicata si lucreaza pentru oameni de toate varstele, inclusiv sugari si chiar pentru animale de companie.

 

EFT a fost dezvoltat si utilizat initial, pentru tratamentul fobiilor si a tulburarilor de stres post traumatic dar ulterior, s-a dovedit la fel de eficace in tratamentul unei game largi de probleme.

 

Gary Craig a simplificat algoritmii complecsi ai TFT (Thought Field Therapy) – metoda care sta la baza EFT – si a dezvoltat un algoritm unic, general aplicabil, care poate fi utilizat in toate cazurile de intrerupere a sistemului energetic.

 

 

O data memorata, Reteta de Baza devine un prieten pe viata!

Ea poate fi aplicata la o lista aproape nesfarsita de probleme fizice si emotionale si ofera rezolvare la majoritatea dintre ele.

 

 

Intelepciune straveche

Energia vietii – cunoscuta drept ki (sau qi) – curge prin corp prin meridiane (numite uneori si canale) iar aceasta idee fundamentala sta la baza medicinei chineze traditionale.

 

Curgerea energiei poate fi influentata prin apasarea anumitor puncte de pe meridiane, inlaturand blocajele din curgerea ei si sustinand astfel, o functionare mai sanatoasa a organismului uman.

 

Prima exprimare a teoriilor medicale chineze care folosesc diverse tehnici pentru a manipula curgerea energiei prin corp, apare in Manualul de medicina interna al Imparatului Galben (cca. 100 i.H) – lucrare care pune bazele diagnozei si tratamentului, incluzand folosirea punctelor pentru stimulare cu acul, prin masaj si caldura.

 

Totusi, specialistii in acupunctura si nu numai, au fost uimiti in 1976, cand a fost facuta publica descoperirea intr-un ghetar, a unui corp omenesc extrem de bine conservat, vechi de aproximativ 5.200 de ani, care continea tatuate punctele majore de tratament apartinand meridianelor de acupunctura.

 

Ki este descrisa uneori ca “forta vietii” sau “energia vitala” si poate fi materiala – avand forma fizica – sau non-materiala. Ki se manifesta in numeroase aspecte si calitati – definite in teoria despre yin si yang.

 

In practica indiana Ayurveda exista un concept similar despre energie, numita prana sau “rasuflare”. In medicina occidentala moderna nu exista o notiune similara despre energia vitala, dar acest aspect al filozofiei chineze antice se apropie mult de teoriile fizicii subatomice.

 

 

Forta vietii si organele vitale

Potrivit medicinei chineze traditionale, in corp exista trei categorii de ki:
–          Ancestral – rezultat din mostenirea genetica
–          Nutritiv – obtinut din hrana
–          Respirator – din aerul pe care-l respiram

 

Sangele este considerat o forma materiala de ki, care hraneste tesuturile corpului. Curgerea neimpiedicata de ki prin corp – in mod similar sangelui – este esentiala pentru sanatate. Ki hraneste, reface si intremeaza fiecare parte a corpului. Reciproc, cand curgerea ki este blocata, functionarea organului afectat este slabita, ducand la stagnare si acumulare de toxine.

 

Meridianele prin care curge ki nu au forma fizica desi traseele lor sunt precis definite. Ele pot fi asemanate cu rauri ce curg peste si prin trup.

 

In medicina chineza traditionala, principalele organe sunt 1) plamanii, 2) intestinul gros, 3) stomacul, 4) splina, 5) inima, 6) intestinul subtire, 7) vezica urinara, 8). rinichii, 9) protectorul inimii (pericardul), 10) vezica biliara si 11) ficatul. Exista si un organ care nu are nici forma fizica, nici echivalent anatomic: 12) Triplul incalzitor (sau „Trei Focare”).

 

Fiecare organ controleaza mai multe stari fizice si emotionale.

 

 

Curgerea energiei

Ki curge prin corp in meridiane ce formeaza un sistem complex de legaturi intre organe.

 

Exista 12 meridiane primare situate in principal aproape de suprafata corpului si numite dupa organul de la care pornesc, dupa cum sunt enumerate mai sus.  Ele pot fi manipulate usor prin presopunctura si sunt simetrice de ambele parti ale corpului.

 

Alte meridiane poarta ki mai adanc in corp, dar numai doua, Vasul Guvernor si Vasul Director (sau Vasul de Conceptie) sunt deschise pentru manipulari de presopunctura. Aceste doua meridiane, impreuna cu cele douasprezece, corespondente principalelor organe, constituie meridianele asupra carora se poate actiona prin stimularea punctelor energetic, cunoscute si sub numele de “puncte de acupunctura”.

 

 

Istoric EFT

Gary Craig este fondatorul EFTTehnici de Eliberare Emotionala si a studiat timp de 40 de ani, stiinta psihologiei si sistemul energetic al corpului. Calitatea vietii cuiva este direct legata de sanatatea sa emotionala iar sanatatea emotionala este fundatia pe care se sprijina increderea in sine. Aceasta convingere sta la baza muncii lui Gary Craig.

 

In anii ’90, acesta l-a contactat pe Dr. Roger Callahan – psiholog in California de Sud – pentru a afla despre metoda lui de lucru in psihoterapie si obtinerea sanatatii mentale, cu ajutorul unei metode ce consta in bateri cu varfurile degetelor, la capetele meridianelor energetice ale corpului.

 

Organismul nostru are o natura profund electrica si acest lucru este evidentiat nu numai de felul in care se simte durerea instantaneu in corp, transmisa electric prin nervi, la creier.

 

Curgerea electricitatii (energiei) in corp este masurata si de aparatele encefalograf si electrocardiograf care inregistreaza activitatea electrica a creierului, respectiv a inimii, iar cand aceasta activitate inceteaza inseamna ca energia nu mai circula, iar noi incetam a mai exista in forma fizica.

 

Plecand de la metoda Dr. Callahan, Gary Craig a dezvoltat sistemul Tehnicilor de Eliberare Emotionala (traducerea din engleza a termenului Emotional Freedom Techniques, pe scurt EFT – cum este larg cunoscut in intreaga lume).

 

Esenta din spatele EFT consta in afirmatia “Cauza tuturor emotiilor negative este existenta unei intreruperi in circuitul energetic al corpului”.

 

 

[fbcomments]