Orice s-ar spune in “favoarea” saraciei, un fapt e sigur: nu poti trai o viata cu-adevarat plina de realizari si completa, in absenta prosperitatii. Omul se dezvolta pe toate planurile si folosindu-se de lucruri, nu numai de talente si abilitati, iar societatea este astfel organizata, incat pentru a ne dezvolta – este necesar sa fim in posesia acelor lucruri care ne pot sustine, din punct de vedere material.

Acesta este motivul pentru care se spune ca la baza atingerii celui mai inalt potential, sta Stiinta de a fi bogat.

Obiectivul nostru major este evolutia, de aceea dreptul de a fi bogati este un drept dobandit la nastere.

Dreptul omului la viata inseamna dreptul de a fi liber si nerestrictionat sa foloseasca bunurile care-i fac trebuinta si care-i sunt necesare pentru o dezvoltare fizica, mentala si spirituala, completa.

Nimeni nu ar trebui sa se multumeasca cu putin daca – pentru a se dezvolta si a se bucura de aceasta dezvoltare – poate folosi mai mult. Fiecare ar trebui sa aiba tot ceea ce-i este necesar pentru a contribui cu eleganta si putere la frumusetea si bogatia vietii. Sa ne multumim cu mai putin de atat, ar fi pacat!

Fiecare om vrea – in mod natural – sa devina tot ceea ce poate fi mai bun si astfel, succesul in viata se raporteaza la indeplinirea acestui deziderat.

Nu e nimic in neregula cu dorinta de a deveni bogati. A fi bogat inseamna de fapt, a trai o viata mai bogata, mai plina, mai abundenta si anormal ar fi sa NU ne-o dorim astfel.

Bogatia nu inseamna numai bani, ci in primul rand inseamna abundenta emotiilor, a relatiilor, a experientelor, inseamna rezolvari si impliniri pe toate planurile, iar asta presupune intr-adevar sa ne folosim de lucruri, iar pentru a ne folosi de ele, trebuie sa le avem.

Tot ceea ce avem de facut  – asa cum spunea Spencer W. Kimball – este “sa iubim oamenii, nu lucrurile si sa ne folosim de lucruri, nu de oameni”.

Sunt trei aspecte principale ale vietii noastre: traim pentru corp, traim pentru minte, traim pentru suflet. Nici unul din aceste aspecte nu este mai important decat celalalt, nici unul nu este mai bun, nici unul nu este mai sfant. Ele sunt importante in egala masura, in aceasta intrupare, in aceasta dimensiune, in aceasta manifestare.

Nici trupul, nici mintea, nici sufletul nu ar putea trai unul fara celalalt iar daca unul din aceste aspecte sufera si celelalte doua sunt afectate. Nu poti pretinde ca traiesti pentru suflet, negand trupul si mintea dupa cum este in total dezechilibru si sa traiesti pentru minte, in detrimentul trupului si sufletului.

Omul nu poate trai cu-adevarat pentru trupul lui, fara mancare sanatoasa, haine confortabile si un adapost cald – dar nu obtinute cu truda in exces. Odihna si recreerea sunt de asemenea, necesare trupului.

El nu poate trai pe deplin, pentru minte, fara cartile de care are nevoie si timpul pentru a le studia, fara posibilitatea de a calatori si a observa, sau fara companie intelectuala.

Pentru a trai in suflet, omul trebuie sa iubeasca si sa fie iubit iar iubirea este expresia refuzata de saracie!

Cea mai mare bucurie a unui om este sa daruiasca lucruri, beneficii si bucurii celor dragi. Cel care nu are ce oferi celor pe care-i iubeste, nu-si poate gasi locul in calitatea lui de parinte, copil, partener sau prieten. De aceea este importanta pentru noi, bogatia!

Este perfect normal sa dorim bogatia! Daca suntem oameni normali, nu ne putem abtine sa ne-o dorim. Este absolut corect sa ne indreptam atentia catre Stiinta de a fi bogati, pentru ca este una din cele mai nobile si necesare invataturi.

Daca neglijam acest studiu, nu facem altceva decat sa renuntam la a ne indeplini datoria fata de noi, fata de Dumnezeu, fata de umanitate. Nu exista dar mai frumos pe care-l putem returna Universului si umanitatii, decat acela de a fi atat de buni cat putem FI!

5 Comments

 1. Interesant articol si foarte adevarat! Nu de putine ori am fost in situatia de a dori sa merg la un curs sau o specializare si am intampinat dificultatea financiara. Sunt de acord. Banii sunt importanti si minunati atat timp cat ne ajuta sa ne indeplinim visele, cat ne sprijina sa evoluam, sau sa facem bine in jurul nostru.!

  Mihaela Doican
  1. Multumesc pentru comentariu! Asa este si ar fi bine sa ne gandim la ei in special, in acesti termeni.
   Probabil ca atunci nu vom mai avea frica c-am putea deveni mai putin.. spirituali.
   Sigur ca avandu-i, ispitele ar fi poate mai mari iar riscul de a uita ca ei sunt doar un mijloc si nu un scop in sine, ar creste.
   Dar ce-ar putea fi mai frumos, decat sentimentul de la sfarsitul zilei – cand punem capul pe perna, ca i-am folosit si nu i-am lasat sa ne foloseasca..

   Liliana
 2. E bine subliniat faptul ca bogatia nu inseamna numai bani, pentru ca majoritatea oamenilor la asta se gandesc cand aud acest cuvant. E vorba pana la urma de echilibrul la care ar trebui sa ajungem intre corp, minte si suflet, fiecare din aceste parti ale fiintei noastre avand nevoi diferite, si neglijarea uneia in favoarea alteia duce la perturbarea intregului. Totusi cred ca dintre acestea trei, ca sa ajungem la starea de echilibru, ar trebui sa-i dam sufletului rolul de coordonator al intregului, altfel riscam sa ne pierdem in nevoile trupului (care de cele mai multe ori cresc pe masura ce creste si venitul) sau in cele ale mintii, ale ratiunii care pot produce perturbari de alta natura, daunatoare sufletului si chiar trupului (stim cu totii ca pana nu ne linistim mintea nu putem percepe acea indrumare launtrica de factura divina, acea soapta a sufletului care ne vorbeste, calauzirea divina caruia fiecaruia ne este data).
  Trupul si mintea nu pot fi negate, intr-adevar, dar cu ajutorul sufletului (care e parte divina si tinde mereu sa se intoarca de unde a plecat, adica la Dumnezeu), acestea pot fi transformate cu adevarat in salas luminos al sufletului. Sfintii parinti ne-au aratat ca acest lucru este posibil, si ce bine mirositor, neputrezitor si facator de minuni devine un astfel de trup dupa moarte (si stim cu totii cum traiau sfintii parinti in pustie). Desigur ca putini sunt cei dintre noi care-si aleg un astfel de drum, dar totusi e o cale din care fiecare are de invatat.
  Putem sa avem abundenta materiala, rationala dar daca nu o avem pe cea sufleteasca cred ca niciodata nu vom fi fericiti si impliniti, si vom simti mereu un gol interior, mai mult sau mai putin constientizat – golul din sufletul nostru.
  Discutia e frumoasa si poate continua. Ma opresc aici, insa.

  TOMA STELUTA
  1. Foarte puternic si frumos, comentariul Dvs., multumesc mult!
   Sufletul ARE rolul de coordonator, chiar daca noi am avea nechibzuinta sau ratacirea la un moment dat, sa ne imaginam ca lucrurile stau altfel..
   El are grija sa ne si aduca pe drumul cel bun, numai ca – daca o luam prea tare pe “aratura”, e nevoit sa ne zgaltaie putin, tocmai prin dezechilibrele care se creeaza..

   Cred ca in timpurile pe care le traim, sufletul vrea sa fie ingrijit asa cum poate n-a mai fost de mult, iar pentru asta ne invata cum sa facem pentru a elimina rezistenta si a ne asigura cele necesare corpului si mintii pentru ca ele sa fie intr-adevar, “ulcioare” curate si sa reflecte Lumina sufletului.

   Cautam ani de zile, pacea si linistea in rugaciune, in meditatie, in grupuri de lucru cu cei cu care rezonam, in seminare si cursuri prin care ne intarim si in care cunoastem Adevarul – prin ceea ce simtim nu prin ceea ce aflam, dar in tot acest timp, viata merge mana in mana cu cele lumesti pentru ca asta este de fapt, incercarea, de a aduce – asa cum frumos, se spune – Raiul pe pamant, prin ceea ce traim.

   Imi place in mod deosebit, o rugaciune care spune cu siguranta, mai bine ceea ce incerc sa scriu in articole si sa fac prin munca mea:
   “Izvorul intregii Tale Lumini si puteri din lume, straluceste in inima mea,
   Multumesc ca m-ai facut sanatos, multumesc ca m-ai facut bogat, multumesc ca m-ai facut mai intelept, in aceasta ramura a Timpului,
   Si lasa Lumina invataturilor Tale, sa straluceasca prin mine,
   Ca si eu, sa fiu un exemplu bun pentru toti.”

   Multumesc mult, inca o data!

   Liliana
   1. Multumesc si eu pentru articolele interesante pe care le postati pe blog. Eu sunt din Braila, dar imi doresc tare mult sa ajung la un workshop, intr-o sambata, luna aceasta.

    TOMA STELUTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *