Generale

1. Ce este EFT?

EFT este prescurtarea de la Emotional Freedom Techniques – Tehnici de Eliberare Emotionala, iar premiza de la care pleaca – spre deosebire de medicina occidentala care se concentreaza asupra corpului, ca un sistem chimic – este ca de asemenea, corpul nostru are si un sistem energetic.

Cauza tuturor emotiilor negative este o intrerupere in sistemul energetic al corpului nostru. Aceste blocaje includ frici, fobii, furie, durere, suparare, anxietate, depresie, trauma, grija, vina si alte emotii restrictive care determina problemele fizice.

Cand curatam blocajele energetice folosind EFT, obtinem o eliberare fizica si emotionala.

 

2. Cum s-a dezvoltat EFT?

Intr-o zi, Dr. Roger Callahan, un psiholog renumit, trata o pacienta, pentru o fobie legata de apa, fobie pe care o avea de-o viata. Dupa un an si jumatate de tratament, acesta nu prea daduse rezultate iar in ziua respectiva, femeia se plangea de dureri de stomac. Asa se face ca Dr. Callahan s-a gandit sa o ajute si sa actioneze prin presopunctura punctul de sub ochi, capat de meridian al stomacului. Dupa cateva minute de procedura, femeia s-a pregatit sa plece, iar afara ploua cu galeata. In mod normal, fobia de apa ar fi fost atat de puternica, incat femeia nu ar fi putut sta in ploaie dar de data aceasta a constatat ca nu mai avea nici o problema.

Gary Craig, inginer absolvent al Universitatii Stantford, pasionat toata viata de tehnici de dezvoltare personala, a fost de asemenea, student al Dr. Callahan si a plecat de la munca acestuia, dezvoltand conceptul EFT. El a folosit un algoritm simplu de lucru care inlocuia un anume diagnostic si “prescrierea” exercitiilor specifice pentru un anume meridian si a folosit in schimb, o “runda completa” de exercitii care sa acopere punctele energetice specifice meridianelor de importanta majora. In acest fel, diagnosticul nu a mai fost necesar.

Folosind analogia cu un automobil, este ca si cum nu am incerca sa aflam care este cauza pentru care acesta poate sa nu mai functioneze ci in schimb, sa-i facem o revizie generala.

“Revizia generala” EFT dureaza doar cateva minute, timp in care corpul isi echilibreaza energia.

 

3. Ce este sistemul energetic al corpului?

Corpul nostru are o natura profund electrica. El primeste constant mesaje electro-chimice pentru a pastra contactul cu realitatea si a “intelege” ce se petrece in jur. Doctorii folosesc instrumente specifice pentru masurarea electricitatii in corp, cum sunt electroencefalograful (EEG) pentru masurarea activitatii electrice a creierului sau electrocardiograful (EKG) pentru masurarea activitatii electrice a inimii.

In urma cu peste 5.000 de ani, Medicina Traditionala Chineza (MTC) a descoperit un sistem complex de circuite energetice, numite meridiane, care strabat intregul corp. Meridianele constituie punctul central al MTC si al practicilor in domeniul sanatatii.

Recent, medicina occidentala a inceput sa acorde atentie sporita fluxului energetic si efectului acestuia asupra sanatatii fizice si mentale. EFT foloseste aceste meridiane energetice pentru a indeparta blocajele din corpul nostru, contribuind la o adevarata eliberare fizica si emotionala.

 

4. Nu este EFT ilogic?

Categoric, EFT nu se incadreaza in ceea ce multi oameni CRED ca este posibil.

Cand spui cuiva ca prin actionare asupra punctelor energetice capete de meridian, se pot elimina blocaje fizice si emotionale, suna initial, cel putin ciudat. Este nevoie de putin timp pentru a integra aceasta posibilitate.

Pur si simplu, nu avem un punct de referinta. Desi practicile energetice in sistemul de Medicina Traditional Chinez, sunt acolo de mii de ani, multi oameni nu au auzit inca de sistemul energetic si meridiane.

Astfel ca da, la inceput poate parea putin ciudat, sau poate chiar usor ridicol sau prostesc. Asta tine insa numai de anumite credinte limitative pe care le avem deja in subconstient.

In momentul in care decidem sa ramanem deschisi la informatie, sa verificam rezultatele obtinute de altii in peste 15 ani si sa experimentam tehnici atat de simple, vom realiza cu adevarat care sunt beneficiile, faptul ca ne simtim bine si entuziasmul de a continua aplicarea lor.

Alt aspect care face ca tehnicile sa fie usor blocate, la inceput, este partea din afirmatia de setare care spune “..ma iubesc si ma accept complet si total”. Asta face multa lume sa simta disconfort. Ei nu vor sau nu sunt obisnuiti sa accepte felul in care sunt.

Ideea este insa, mult mai simpla: suntem ceea ce suntem ACUM, in acest moment. Putem sa opunem rezistenta acestui fapt – ceea ce este echivalentul cu a lupta impotriva propriei noastre fiinte – sau putem lasa rezistenta deoparte, acceptand cine suntem ACUM (nu ieri si nu maine).

Renuntarea la rezistenta este cheia prin care ne permitem vindecarea!

Cel mai bun lucru pe care-l putem face este sa renuntam la ideea ca EFT ar putea sau nu, sa functioneze. Doar incercati si descoperiti! Apoi, nu va mai conta daca pare ilogic sau nu.

Este timpul ca logica sa faca putin loc si intuitiei!

 

5. Ce fac daca sunt sceptic in ceea ce priveste EFT?

Sa fim sceptici este un lucru normal si poate fi de folos in special in cazul unor lucruri neobisnuite. Cand incercati EFT veti constata cu surprindere ca functioneaza si daca sunteti sceptici. Sa ne indoim initial de ceva, face loc de fapt, si pentru deschidere si cercetare.

 

6. Este EFT ceva ce fiecare poate invata?

EFT fac parte din categoria tehnicilor de auto-ajutor, denumite si “fa singur, pentru tine!”

EFT reprezinta un instrument personal pe care-l putem folosi pentru inlocuirea credintelor limitative cu altele noi, potrivit pentru ceea ce suntem ACUM, care sa ne serveasca, sa ne ajute sa ne exprimam in adevarat noastra valoare si care sa ne sprijine in obtinerea a ceea ce dorim in viata.

La inceput, cei care se perfectionau in EFT erau psihologi sau persoane implicate in sistemul de ingrijire medicala, care doreau sa gaseasca metode efective si eficiente.

In prezent, EFT se foloseste pe scara larga intrucat este o metoda versatila, permisiva, blanda si puternica in acelasi timp, pentru sanatate, dezvoltare personala si performanta.

 

7. EFT este parte a psihologiei energetice/ a medicinei energetice?

Da, EFT este o metoda care apartine psihologiei/ medicinei energetice. Este o metoda corporala care foloseste energia corpului pentru a clarifica si elimina blocajele sau emotiile negative.

Medicina energetica se bazeaza pe credinta ca fluxul Fortei Vitale in corp – incluzand fluxul electric, magnetic si al campurilor electromagnetice – influenteaza sanatatea umana si potenteaza vindecarea.

Psihologia energetica lucreaza ca un catalizator pentru energiile fizice ale corpului, ducand la schimbarile dorite ale emotiilor, gandurilor si comportamentului uman.
[fbcomments]