Incep cu ceva care m-a pus pe ganduri, ceva ce am citit de curand pe site-ul unui doctor din Autralia, psiholog clinician si psihiatru, cu diploma postuniversitara in psihologie profesionala si doctor in filozofie.

Dr Peta Stapleton a scris cartea “Stiinta din spatele Tehnicilor de Eliberare Emotionala (EFT)” si am remarcat-o in cadrul unui proiect care se ocupa de aplicarea EFT in clasele scolare. Ea a postat de curand “Daca nu reusesti de la inceput inseamna ca esti normal”.

Sub afirmatie se afla poza unui copil care incerca sa scrie in primele zile de scoala, dar afirmatia mi se pare atat de importanta pentru noi toti, incat ar trebui scrisa.. ei bine, in mintea si in inima noastra, pentru ca e un altfel de-a spune “Sunt in haina umana si inteleg ca TOTUL e un proces de invatare”. Poate asa vom reusi sa ne amintim ca a invata sa fim blanzi cu noi este primul pas in orice tip de vindecare.

Bineinteles ca am inceput sa dau mai multa atentie muncii acestei femei dedicate lucrului cu EFT, din perspectiva medicului si cercetatorului care este. Ceea ce mi-a atras in continuare atentia merita relatat pe scurt si eventual aprofundat in directia in care te intereseaza.

Dr. Peta Stapleton a detinut functii academice la Universitatea Griffith din Australia timp de 14 ani, predand si coordonand studiile psihologice de cercetare in terapii noi in domeniul obezitatii si managementului greutatii, iar este acum profesor asociat in Psihologie, la Universitatea Bond.

In cadrul studiilor efectuale, Peta a comparat Tehnicile EFT cu Terapiile cognitiv  comportamentale (TCC) pentru poftele alimentare;  EFT pentru depresie la adulti; EFT pentru teama si flexibilitate la studentii de 15 ani si EFT pentru cei care sufera de durere cronica.

Printre multe altele, ea a organizat si un studiu stiintific care demonstreaza eficienta Tehnicilor EFT in reducerea poftelor alimentare. A condus astfel, primul proces din lume in care s-au examinat modificarile neuronale dupa aplicarea EFT pentru problemele alimentare, cu ajutorul examenelor de Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Rezultatele acestui prim studiu mondial, vizand demonstrarea stiintifica a unei tehnici simple ca EFT au aratat ca metoda este eficienta in reducerea poftelor alimentare. Este prima data cand, oriunde in lume, au fost utilizate scanarile functionale de rezonanta magnetica prin imagistica (RMN) pentru a vedea dovezile fizice, stiintifice, despre modul in care Tehnicile de Eliberare Emotionala (EFT) lucreaza la aceste conditii, prin schimbarea cailor neuronale ale creierului, implicate in dependente si alimentatie, respectiv cu privire la pofte.

Experiment: Cincisprezece adulti supraponderali au fost alocati tratamentului de grup, pentru o perioada de 4 saptamani in care li s-au aplicat Tehnicile EFT.

Acestia inregistrau o pofta ridicata de mancare, precum si alte pofte pentru diferite alimente. Imaginile repetate aleatoare aratand hrana cu un continut caloric ridicat, au fost concepute pentru a angaja anumite parti ale creierului si au fost prezentate in timpul scanarilor, pre si post RMN.

Rezultate: Rezultatele obtinute de grupul care a primit sedinte de aplicare a Tehnicilor EFT, in reducerea poftelor alimentare au fost semnificative, in comparatie cu grupul care a primit Terapii cognitiv comportamentale de control.

Astfel procentul mediu al poftelor participantilor a scazut cu 18% pentru grupul EFT si cu 5% pentru grupul cu terapia de control. Activitatea creierului le-a fost monitorizata utilizand scanarea prin rezonanta (RMN) si a existat o deactivare relativa a poftelor in creier (lobul temporal  superior si cortexul orbital-frontal lateral) numai pentru grupul tratat cu Tehnicie EFT.

Concluzie: Rezultatele au aratat ca EFT pot scadea activitatea creierului in regiunea limbica si reduc simptomele legate de alimentatie la persoanele supraponderale. Acest studiu, de asemenea, scoate in evidenta foarte clar succesul Tehnicilor EFT in eliminarea poftelor alimentare si scaderea in greutate.

 

Dupa 4 saptamani (timp de 2 ore pe saptamana de aplicare a Tehnicilor EFT), scanarile cerebrale ale participantilor au aratat o reducere remarcabila a activarii creierului in zonele stimulate de poftele alimentare. In schimb, rezultatele grupului care a primit Terapii cognitive de control si nici o sedinta EFT, nu s-a schimbat.

Scanarile complete sunt disponibile in articolul original si pe site-ul Dr. Peta Stapleton, dar ce este chiar si mai important pentru tine poate, e ca poti invata si aplica in mod corect toate aceste lucruri.

Mariana Popa locuieste la Londra si preda un curs special croit pentru pofte, adictii si probleme legate de controlul greutatii, numit in mod sugestiv “Rescrie Povestea greutatii tale cu EFT”. Ea vine in Romania, iar in weekendul 23-24 Martie poti participa la acest curs in Bucuresti.

Iti dau mai jos doar doua dintre testimonialele primite in urma ultimului ei curs, pentru a vedea chiar si mai bine in ce masura ti se potriveste:

“Sunt profund impresionata de cursul Marianei. Intregul sau continut mi se potriveste manusa, de la convingeri limitative precum: “nu merit”,  pana la procesul de integrare. Ieri am implinit 2 luni de cand fac programul Marianei “Rescrie Povestea Greutatii tale”, dupa ce in prealabil am participat la cursul ei, in luna Noiembrie, in Bucuresti,  in timpul caruia am avut sentimentul  ca a fost creat special pentru mine. Dupa 2 luni pot spune ca am eliberat 15-20 de kg si comparativ cu inainte mananc mult mai putine dulciuri si mai putin cantitativ. Kilogramele nu se mai depun si reincep sa am chef sa fac sport, dupa 2 ani si jumatate de inactivitate. Inca ma “lupt” cu autobotajul si popularul: “nu merit”, insa tinand cont ca sunt “mosteniri” de neam, implementate in ADN-ul meu, poate e cumva firesc. Continui sa ascult programul Marianei si pentru mine a devenit deja o rutina zilnica, fara de care nu mai pot sta, stiind cat de mult ma ajuta si ce sentiment de eliberare imi produce. Multumesc Mariana, simt ca ai facut acest program dupa ce mi-ai ascultat mie “durerile” si “luptele”! Un program complet pentru eliberarea kilogramelor in plus si mai mult decat atat, pentru a rescrie povestea vietii tale, printr-o alta perspectiva de: usurinta, pace, merit, valorizare si iubire de sine neconditionata.” – Mara Negulescu

 

“Mariana a facut o lucrare incredibila! Cursul sau referitor la controlul greutatii nu este despre diete si exercitii. El merge mult mai departe, abordand tema profund din punct de vedere psihologic, evidentiind cauze (cauze emotionale) si oferind solutii de eliberare a emotiilor prin tehnica EFT, care conduc la obtinerea rezultatului dorit, dar in acelasi timp, vindecand rani purtate in noi din copilarie si din alte perioade ale vietii noastre. Eliberarea emotionala conduce la renuntarea la credintele limitative si la cresterea increderii in sine, a curajului, a motivatiei de a porni la drum si a perseverentei de a-l continua pana la tinta. Iar rezultatele se simt in toate aspectele vietii noastre. Multumesc Mariana, pentru profesionalismul cu care ai creat materialele de studiu si meditatiile si pentru dedicarea cu care ne-ai condus pasii, cu gratie si blandete, catre o treapta superioara a evolutiei noastre.” – Doina Tetcu

 

Doua zile intensive de lucru si o platforma plina cu resurse pe care o poti accesa ulterior, poate sunt si pentru tine o solutie la Poveste greutatii tale – daca vrei sa o rescrii, o poti face cu Mariana Popa, AICI.

Iti scriu in aceste zile de la Iasi, dar daca vrei sa inveti EFT pentru lucrul cu tine si cu altii, in cursurile acreditate pe care le organizez, o mai poti face in urmatoarea perioada, la:

  • Cluj, 22-24 Martie
  • Bucuresti, 29-31 Martie

Vezi toate detaliile pe pagina de prezentare: http://eliberareemotionala.ro/acreditare-eft  si iti multumesc ca dai mai departe aceste informatii. Sper sa fie pline de speranta si rezolvare pentru cat mai multi oameni.

 

Cu drag, pe curand!

Liliana

http://infobliss.ro/
http://eliberareemotionala.ro/
https://www.facebook.com/liliana.stanciu
https://www.facebook.com/EliberareEmotionala

 

PS – Imi doresc sa iti trimit cat mai multe informatii relevante pentru tine, de aceea te rog sa imi spui in ce alte domenii te mai intereseaza sa afli rezultatele obtinute cu aplicarea Tehnicilor de Eliberare Emotionala – EFT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *