Mintea subconstienta

Cand vorbesti despre prietenii de-o viata, unele se intampla sa dureze literalmente, de la inceputul vietii tale.. Acesta este cazul prieteniei pe care o am cu o persoana foarte draga mie. In urma cu 50 ani, intamplarea a facut ca parintii nostri sa locuiasca pe aceeasi scara asa ca am venit pe lume la o luna si.. doua etaje distanta 🙂

Pentru ca locuieste in strainatate, ne vedem foarte rar asa ca schimbarile sunt evidente de la o intalnirea la alta, drept pentru care m-a socat cand am vazut-o la inceputul verii. Arata ataaaat de bine! Pielea intinsa si luminoasa, plus aerul ala zen m-au facut sa exclam “Dumnezeule, da’ ce-ai facut de arati atat bine?!”

Ma gandeam ca lucrand cu tehnicile de eliberare emotionala, eu detin una dintre formulele magice deja si ma intrebam ce altele mai sunt la indemana 🙂 Mi-a raspuns cu un aer candid: “Post”.

Lucrurile sunt mult mai simple chiar si decat acest raspuns dat printr-un singur cuvant si nu presupun de fapt actiuni drastice, ci schimbari de paradigma. Pe masura ce ea isi va urma calea si va obtine in continuare rezultatele pe care le are in vedere, voi scrie despre experienta sa pentru ca “post” e departe de a fi un regim alimentar pe baza de paine si produse din soia si nu are nici vreo legatura cu obligatii ce tin de precepte religioase.

Ce vreau sa punctez acum este cat de subtire e linia de demarcatie intre succes si esec, intre schimbare si stagnare (desi nici nu exista asa ceva, TOTUL e schimbare, fie ca vorbim despre evolutie sau involutie..). In cea mai mare parte din cazuri aceasta linie este data de mediu.

Toti cei care o cunosc pe prietena mea au putut observa schimbarile evidente si starea de bine cu care a venit in tara, cu toate acestea, in majoritatea cazurilor ea a fost privita ca o extraterestra. A fost intrebata in stanga si-n dreapta, ce a facut de arata si se simte atat de bine, iar ea a incercat sa spuna celor dragi, ce presupun aceste schimbari, insa in momentul in care incepea sa o faca, era privita cu scepticism. Exact ca in bancul acela in care ajunge unul in Africa si vede pentru prima data o girafa, la care exclama in timp ce o priveste in fata: “Asa ceva nu exista!”.

M-am bucurat mult cand a plecat, desi se pare ca o voi revedea doar peste doi ani. Ma bucur insa ca se reintoarce la stilul de viata care da rezultate atat de bune in ceea ce-i priveste starea de sanatate si frumusete. Mai clar ca acum nu mi-a fost niciodata, cat de putin benefic poate fi un mediu in care nu-ti mai gasesti sustinerea bunelor obiceiuri.

Cand vrei sa faci schimbari majore care presupun o adevarata resetare mentala, emotionala sau fizica, fa astfel incat ultimii pe a caror incurajare te bazezi, sa fie familia si prietenii. Din dorinta de a te proteja, ei iti vor spune tot ce NU este posibil. Ori asta e ultimul lucru pe care vrei sa-l auzi.

Iar cand spun “din dorinta de a te proteja”, fac din nou o greseala asumata de aceea o corectez imediat: “din obisnuinta de a SE proteja”.

Cei mai multi dintre noi incearca sa renunte la obiceiurile nedorite intr-o maniera complet nepotrivita modului natural de functionare a mintii. In toate cursurile de dezvoltare personala suntem sfatuiti sa ne schimbam mentalitatea daca vrem ca rezultatele dorite sa apara in viata noastra.

Numai ca asta duce imediat la zicala “Teoria ca teoria, dar practica te doboara”. Hai sa ne intelegem. Schimbarea mentalitatii NU FUNCTIONEAZA! Cel putin, nu in maniera in care suntem invatati sa o facem.

Nu iti folosesti vointa si gata, hocus-pocus, mentalitatea iti e schimbata si tot ce-a fost greu devine usor. Cand ti se spune “Schimba-ti mentalitatea” ceea ce ar trebui sa citesti este “Schimba-ti obiceiurile”. Numai ca de regula, incercam sa facem asta asa cum spuneam, intr-un fel care contravine modului de functionare a mintii.

Obiceiurile sunt pur si simplu constructii ale mintii, bazate pe modul de functionare a creierului – ele au loc automat, fara a se baza pe gandirea analitica, sunt automatisme create la nivelul mintii subconstiente care functioneaza asadar, pe principiul unui pilot automat.

In 2008 s-a efectuat un studiu la Institutul Max Planck de cercetari in neurostiinte, institut care a obtinut 33 de premii Nobel pentru cercetarile derulate in aceasta organizatie. S-a masurat atunci, circuitul sanguin la nivelul creierului, in timp ce subiectilor li se cerea sa faca anumite alegeri – intre punctul A si punctul B, cand se aflau in aparatul de rezonanta magnetica, in timpul investigatiei medicale.

Rezultatul a socat inca o data lumea stiintifica. Faptul ca cca 95% din deciziile fiecarui om se vad in imaginea creierului scanat, INAINTE ca decizia sa fie luata, respectiv in timp ce procesul de gandire analitica inca se deruleaza ar trebui sa ne puna serios.. pe ganduri (da, stiu, suna ca o gluma “sa ne puna pe ganduri”, ca si cum decizia n-ar fi luata deja, inainte chiar ca gandurile sa inceteze.. dar nu am alta expresie la indemana..).

Hai sa concluzionam! Cand crezi ca iei decizii analitice despre viata si tot ce simti ca e important, nu te supara sa afli ca ti-a luat-o mintea inainte si a luat deja acele decizii pentru tine. Daca 95% din tot ce facem in viata are la baza obiceiuri si ele sunt automatisme ale mintii subconstiente e simplu de tras concluzia ca orice schimbare iti doresti, presupune schimbarea obiceiurilor.

Problema apare atunci cand vrei sa o faci printr-o gandire pozitiva si o repozitionare la nivelul mintii constiente. Incepi asadar razboiul dialogului interior dintre partea care spune “gata, e timpul sa renunt la acest obicei nesanatos” ce are loc la nivelul cortexului prefontal – acolo unde se fac alegerile constiente – si cea care spune “asta e un obicei si-ti face bine, ai vazut asta in trecut, esti in siguranta asa care are loc la nivelul creierului reptilian. Nu spun decat ca cel din urma e format cu cateva sute de milioane de ani inaintea celuilalt. Care crezi ca va castiga in mod normal? Cine e mai “tare”?

Daca vrei resetare mentala, emotionala si fizica, schimbarea mentalitatii si detoxifiere la toate nivelurile trebuie sa stii ca o poti face cu usurinta numai daca inveti limbajul corect. Cei care practica deja tehnicile de eliberare emotionala si participa la intalnirile pe care le organizez, s-au saturat pe de o parte sa ma auda “simte, gandeste, observa, preseaza punctele – simte, gandeste, observa, preseaza punctele – simte, gandeste, observa, preseaza punctele”, dar pe de alta au practicat suficient incat sa vada rezultatele.

Mediul despre care iti spuneam ca nu a sustinut-o pe prietena mea sa isi continue stilul de viata sanatos cand a venit in Romania este format tocmai din rude si prieteni, toti cei dragi care incearca sa ne convinga ca o asemenea resetare nu e posibila, pentru simplul motiv ca ei nu au invatat limbajul corect in care sa o faca, asa ca vor sa “ne scuteasca pe noi de chinul iluziilor”.

Nu stiu care este conditia esentiala pentru ca cealalta sa aiba loc: sa ai un regim de viata sanatos pentru ca o mentalitate sanatoasa, liniste, pace si claritate mentala sa fie posibile, sau invers? Stiu doar ca se sustin una pe cealalta si se potenteaza.

Detoxifierea fizica intotdeauna face posibila detoxifierea mentala si emotionala. Nu ezita sa ti le daruiesti. Ele stau la baza schimbarii de paradigma pentru alegerea gratiei si usurintei in viata. Vei invata exact care sunt mecanismele mintii si raspunsurile emotionale, dar cel mai important este ca vei invata limbajul corect pentru a intrerupe programele mentale care nu te mai servesc.

Indiferent ca obiceiurile pe care vrei sa le schimbi sunt date de alimentatie, regim de viata, poate e vorba de pofte, adictii, autosabotare, obiceiuri contraproductive, amanare, dependente alimentare sau vicii, slabiciuni si neputinte – toate “iti spun” ceva. Invata sa le dai voce, pentru ca apoi sa intrerupi tiparul care le sustine. Fa asta impreuna cu noi, in formula perfecta care sa te sustina si ai incredere ca 9 zile astfel petrecute, departe de mediul in care actionezi in mod obisnuit, iti pot aduce schimbarea dorita. Ai toate detaliile mai jos:

MasterDetox

Te asteptam cu drag, pe curand!
Liliana Stanciu

http://infobliss.ro/
http://eliberareemotionala.ro/
https://www.facebook.com/liliana.stanciu
https://www.facebook.com/EliberareEmotionala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *